Her er ukas bokvinner

Ukas konkuranse er avsluttet og vinneren er trukket ut. Desverre et par dager forsinket, men nå er bedre sent enn...? Ukas vinner kommer fra Oppland og heter Elisabeth Melbye. Hun vinner to utvalgte bøker av Jan Erik Vold. Vi har selvfølgelig tatt en liten prat med vinneren.

image Hvordan er ditt forhold til litteraturen?
Intenst. Jeg leser masse og stort sett hele tiden. Dette startet da jeg forstod første dagen på barneskolen at I og S ble til IS, og siden har jeg vært ustoppelig. Jeg liker en bok for "enhver anledning". Noen dager er bøker ment for barn det beste i verden, andre dager vil jeg bryne meg på noe mer seriøst. Mine favorittsjangere er fantasy, "magisk realisme" og sci-fi som kan skyldes at jeg ble skadet i ung alder av Roboten Matilda og Hobbiten. Men gi meg gjerne masse annet i mellom - ellers blir alt kjedelig. Som i mange andre deler av livet er variasjon nøkkelordet. Men gi meg en bok! Eller en tegneserie - for en del tegneserier er helt klart litteratur det også!

Er drømmen å bli publisert?
En forfatter sa en gang i en bok at Norge er det landet i verden der flest mennesker drømmer om å være forfattere, men der nesten ikke noen har noe å si. Jeg er vel en av dem. Refusert har jeg blitt også, så langt har jeg dratt den drømmen...

Konkuransen innholdt også musikkspørsmål. Hvilke band / personer setter du høyest innefor musikkverden?
Ah- jeg er en av disse som liker bøker, musikk og film med nesten like stor iver... Akkurat nå har jeg et kjærlig forhold til Tori Amos som snurrer nesten non-stop på anlegget. Ellers er jeg stor fan av Depeche Mode, Rammstein, Dead can Dance, Sisters of Mercy, Seigmen, Softies, Nick Cave og David Bowie. Så har jeg meget stor respekt for Madonna (selv om jeg bare eier en gammel vinyl). Samt en nyppdaget lyst til å høre mer på Antony & the Johnsons.

image Hvis du fikk uinskrenket makt over kulturlivet i Norge, hva ville du gjort først?
Hvis vi ser bort i fra at jeg ikke ønsker meg uinskrenket makt over noe bortsett fra min egen konto... ... så ville jeg nok skrinlagt pompøse og dyre prosjekter som, vel... ja... det nye operahuset (som jeg har et bilde av i hodet mitt mens det sklir sakte ut i Oslofjorden) og dirigert pengene dit de kommer mer til nytte. Til kulturoppdagende prosjekter for ungdom som synes at dataspill er det ypperste innen kultur. Og så ville jeg ha sponset kinoene og teatrene slik at billettprisen nådde et punkt hvor folk heller ville dra dit enn å kjøpe en dvd og bli hjemme. Og så ville jeg ha sørget for at ingen i Norge noensinne mer vil sette opp en nymotens versjon av en midtsommernattsdrøm - noen ting trenger man ikke å tukle med!

Er du en blogger?
Ja. Jeg har blogget i omtrent halvannet år, og har nettopp startet en ny blogg etter å ha skrinlagt den gamle. Men jeg blogger anonymt - så med bilde og navn her blir det ingen bloggurl.

Nevn tre gode internettsider som du vil anbefale.

 • Books a million. Veldig hyggelige priser og rask levering. Lønner seg å bestille en del i slengen pga porto. Husk at bøker er moms- og avgiftsfritatt!
 • Alle kjenner vel www.play.com? Min faste pusher av dvd (og til dels litt bøker). Portofritt. Fine siden.
 • Og fordi en tegneserie om dagen er godt for humøret i alle fall: http://pub.tv2.no/nettavisen/side2/les/nemi/

Dette var spørsmålene:

 1. Jan Erik Vold er en av våre mestselgende diktere. Nevn minst to av hans diktutgivelser.
 2. Violent Femmes var et av de store rockeband fra 80-tallet. I 1983 debuterte bandet med et selvtitulert album. Hva het (og heter) vokalisten i bandet?
 3. Jerry Harrison produserte Violent Femmes tredje album. Hvilket band er Jerry Harrison mest kjent for å spille i?
 4. Eoin Colfer er en irsk forfatter med stor suksess innen fantasysjangeren. Hva heter hovedpersonen i den bokserien han er mest kjent for?
 5. Til slutt litt film: Hva heter filmen til Oliver Stone fra 1986, der James Woods og James Belushi spilte hovedrollene? Handlingen foregår stort sett i Mellom-Amerika.

Og her er de riktige svarene:

 1. To blå bøker og Tolv meditasjoner (f.eks.)
 2. Gordon Gano<
 3. Talking Heads selvsagt.
 4. Artemis Fowl, fra bøkene om Artemis Fowl. Fantastisk morsomt og
 5. spennende - for barn i alle aldre (selv nesten 30...).
 6. Salvador.

Demokratene - et brunt alternativ?

(Screenshot av nettsidene til Demokratene)

 

Valgkampen i år kan bli mer spennende enn på lenge. FrP har erklært krig mot Bondevik. SV, Ap og Senterpartiet samarbeider, og regjeringspartiene har ikke gode utsikter. Men i et valgår er det ofte de små partiene det kan være morsomt å følge ekstra nøye. Tidstyven skal se nærmere på småpartiene, og starter med kanskje det bruneste alternativet.

 

Demokratene kaller de seg, gjengen som etter alle solemerker vil få mest oppmerksomhet av parti utenfor Stortinget. Her finner du nesten alle FrP-verstingene som partiet ikke lenger ønsket seg. Jan Simonsen og Vidar Kleppe fronter partiet.

 

Demokratene har valgt seg et snodig navn i forhold til sin politiske vinkling. Navnet gir inntrykk av høy takhøyde og liberal politisk agenda. Men her er det nok bare navnet som gir slike assosiasjoner. Demokratenes partiprogram bærer sterkt preg av å være et parti langt ute på høyre-siden i norsk politikk. Såpass langt ute at de får Frp til å fremstå som et lyseblått alternativ.

 

 

(Amund Garfors, pen i tøyet)

 

I fylkes- og lokallagene finner vi mange figurer. Amund Garfors som holder til i Nordland er en av sjarmtrollene til Demokratene. Han har nylig kommet med flere uttalelser som:

 

 

- Du skulle nesten tro at du var kommet til Afrika når du kommer til Oslo i dag

 

- Når vi tenker på den muslimske invasjonen her i landet er det vanvittig å legge ned Forsvaret.

 

Han har forøvrig nå bedt om politibeskyttelse da han mener det er utlyst en slags fatwah over ham. Han påstår han nå er fritt vilt for alle sinte norske muslimer. 

 

I sine rekker har Demokratene også den aktive nettskribenten og avisspaltisten Hege Søfteland, som i likhet med Amund Garfors liker å uttale seg om det hun brenner for. Søfteland var tidligere aktiv for "Den norske forening" som stod  bak bladet Nordmannen, og hun har også vært leder for Nasjonaldemokratene. Her er noen uttalelser fra frøken Søfteland:

 

 

- Troen på "fargerikt fellesskap" er like urealistisk som troen på Julenissen, og den er like fatal som troen på nazismen og kommunismen i vår nære fortid!


 

- Utlendinger som begår kriminelle handlinger her i landet, bør ikke få mer enn noen timer på seg til å forlate landet når de blir tatt. Dette bør en hurtigdomstol sørge for. Men det motsatte skjer, «humanismen» er fullstendig på feilspor.

 

- Det må gå en grense for hva vi skal finne oss i. Vi snakker tross alt om NORDMENNS FEDRELAND. Dette landet har vi som nordmenn ikke bare en førsterett til, men også en sterk forpliktelse til å ta vare på, dvs. bevare norsk for all fremtid

 

Vi finner også mange andre sjarmerende typer i Demokratene. Den tidligere lederen av Folkebevegelsen Mot Innvandring, Bjørn Voldnes. Bjørn Brandt som tidligere har stilt til valg for Fedrelandspartiet og i likhet med Voldnes også har vært aktiv i F.M.I. Bjarne Betten, som i partiregisteret fortsatt står oppført som nestleder i Fedrelandspartiet. Flere andre tidligere aktive i Fedrelandspartiet som Tom Granerud og Anders Sjørholt finner vi også i Demokratenes rekker. Når vi da plusser på Christen Krogvig som er talsmann for det ytterliggående Forum Mot Islamisering (FOMI), og Norsk Folkepartis leder, Oddbjørn Jonstad, så kan vi vel slå fast at den aller ytterste høyrefløyen i norsk politikk ser ut til å samle seg under navnet Demokratene.

 

Så får vi se om de velger å prøve å bli litt stuerene eller om de ønsker å fremstå som et brunt alternativ til Frp.

 

Ønsker du å sjekke ut mer informasjon om Demokratene kan du rett og slett gå på deres nettsider.


Nordlendinger stoppes ved grensa!

 

Fra og med den 26. juni må alle nordnorske statsborgere ha maskinlesbart pass om de ønsker å reise visumfritt inn i Sør-Norge.

 

Etter mange utsettelser og endringer er det definitivt: Nordlendinger som ankommer Nord-Trønderske grensestasjoner, må fra og med den 26. juni altså enten ha maskinlesbart pass eller visum til Sør-Norge. Har man bare gammeldags nordnorsk pass uten visum, slipper man ikke inn i Sør-Norge.

 

Konsul Ellen M. Jahre ved den Sør-Norske ambassaden i Tromsø medgir at det har vært mange forvirrende meldinger om denne saken, som i høy grad angår de omkring 100 000 nordlendingene som hvert år besøker Sør-Norge. Hun ber om at man inntil videre glemmer alle meldinger om biometriske pass og om mulige utsettelser av regelendringer:

 

- Om man forsøker å gå om bord i et fly for eksempel fra Nord-Norge som skal lande i Sør-Norge etter klokken 00.00 den 26. juni 2005 og man er uten maskinlesbart pass eller visum, vil man bli avvist før avreise. Om man mot formodning likevel skulle klare å lande på en Sør-Norsk flyplass, vil flyselskapet få en bot på 20 000 kroner. Flyselskapet vil ha plikt til å få vedkommende tilbake til Nord-Norge, men man kan også risikere å bli satt i forvaring i Sør-Norge, sier hun.

 

Dersom man blir avvist på f.eks. Tromsø Lufthavn i det man skal gå om bord i et fly med kurs for Sør-Norge, nytter det ikke å komme til ambassaden i Tromsø og be om nødvisum. Et nødvisum vil bare bli utstedt i svært spesielle tilfeller, der det bokstavelig talt gjelder liv og død.

 

 

 

Visumprosedyren.
Ønsker man å skaffe seg et normalt Sør-Norsk visum, må man først stille seg i køen for å få en intervjuavtale på ambassaden. Hvis alt er i orden med søkeren, trenger ambassaden mellom fem og ti arbeidsdager for å utstede visumet.

 

- Har man først fått visum til Sør-Norge, er det likegyldig hva slags pass man har. Sørnorske visa inneholder et biometrisk fingeravtrykk som gir helt sikker identifisering av den personen det gjelder. Personer som har eller skaffer seg visum, kommer dermed inn i Sør-Norge også med ikke-maskinlesbart pass, slår konsul Jahre fast.

 

De aller fleste nordlendinger som besøker Sør-Norge, trenger imidlertid ikke visum så fremt de har maskinlesbart pass. Det gjelder først og fremst vanlige turister, dernest forretningsfolk som drar til Sør-Norge for å delta på et møte eller lignende. - Studenter, personer som skal arbeide i Sør-Norge og ikke minst journalister som skal utføre journalistisk arbeid, trenger derimot definitivt visum, sier hun.

 

Er man i tvil om man trenger visum eller ikke, bør man gå inn på ambassadens hjemmeside: www.soer-Norge.no. Den beste måten å henvende seg til ambassaden på, er ved hjelp av e-post. Den blir besvart raskt og effektivt, lover Jahre.

 

Mange vil ringe.
- Etter 26. juni er jeg helt sikker på at vi får en del telefoner fra folk som ber oss om å utstede nødvisum til dem. Jeg vil understreke at alle som ønsker å besøke Sør-Norge, selv har plikt til å sette seg inn i bestemmelsene. Vi kan opplyse om hva bestemmelsene er, men vi kan ikke løse alle problemer som måtte oppstå etter at folk har unnlatt å følge reglene, sier konsul Ellen M. Jahre.


Olav Ljone Skogaas skriver om ting han kan - Fotball

 

En fast skribent på Tidstyven fremover er Olav Ljone Skogaas (bilde), rabulist, urokråke og gonzoforfatter på sin hals. Glad i det meste som ikke er lov, og sint når det gjelder. Denne gangen skriver han om sport, nærmere bestemt fotball.

 

LADEGREP

 

Det er visst en ”fare” for at direkteoverføringer av Eliteserien forsvinner fra NRK og TV2. Dersom det går slik flere tror, vil fotballfans måtte betale for å se kampene direkte. Slik det allerede har blitt med f eks Premiership og den italienske ligaen.
Er det nødvendigvis så ille?

 

Slik sendingene fremstår i dag på TV2 og NRK, de to kanalene som fronter fotballen inn i de tusen hjem, er det jo ikke så mye direkteoverføring vi ser. Jo da, det er en eller to kamper man får se, men ellers er det jo noen gamle, gretne has-beens som sitter og er bedrevitere i et studio med litt fancy datagrafikk på den ene siden av skjermen. Spesielt ille er jo TV2-herrene Mini Jakobsen og Ivar Hoff. Det eneste andre radarparet på Tv som er like irriterende er Per Sundnes og Anne Sandvik Lindmo fra Store Studio, men det er en helt annen sak.

 

For oss som synes det blir litt i overkant med fem-seks timer med fotballprat på søndager i tre kanaler (NRK, NRK2 og TV2), så kan denne nye ordningen kanskje være en velsignelse. Kanskje slipper vi noe av den tsunamien av fotball og fotballrelatert stoff som skyller innover oss i helgene. For ikke å snakke om midt i uka.

 

Gjennom vinteren, men den hjemlige serien har tatt vinterferie, har man kunne følge med på Champions Leauge, UEFA-cupen, Royal Leauge, NRK viet tysk fotball stor plass på lørdager og søndager, mens TV 2 også viste kamper fra kontinentet. Og vi er ikke engang i et år der det er et VM eller EM. Og nei, jeg regner ikke kvinne-EM med i denne sammenhengen, selv om det er like irriterende. Nå har jo TV 2 begynt å sende ’prøve-VM”. Bare i går kunne man ”glede” seg over kampen mellom Japan og Mexico, samt Brasil og Hellas.

 

Avisene lar jeg ligge for denne gang. Og jeg skal ikke prate om Riises kaffevaner med søte, yndige puppedamer eller det fascinerende at fotballspillere sjelden klarer å bruke ord med flere enn to stavelser.

 

For Tidstyven: OLAV LJONE SKOGAAS


Ukens Konkurranse med fine premier

 

Poeten.no i samarbeid med Tidstyven inviterer til konkurranse. Du har sjansen til å vinne bøker ved å svare på fem spørsmål.

 

Og som i vår første nettkonkurranse forrige uke så satser vi på en salig blanding av litteratur, musikk og film. Tre gode temaer som alltid gleder Tidstyven og Poeten.

 

Her er spørsmålene:

 

1. Jan Erik Vold er en av våre mestselgende diktere. Nevn minst to av hans diktutgivelser.

 

2. Violent Femmes var et av de store rockeband fra 80-tallet. I 1983 debuterte bandet med et selvtitulert album. Hva het (og heter) vokalisten i bandet?

 

3. Jerry Harrison produserte Violent Femmes tredje album. Hvilket band er Jerry Harrison mest kjent for å spille i?

 

4. Eoin Colfer er en irsk forfatter med stor suksess innen fantasysjangeren. Hva heter hovedpersonen i den bokserien han er mest kjent for?

 

5. Til slutt litt film: Hva heter filmen til Oliver Stone fra 1986, der James Woods og James Belushi spilte hovedrollene? Handlingen foregår stort sett i Mellom-Amerika.


 

Vet du svarene så mail til oss på:

 

tidstyven@gmail.com

 

innenn klokka 21:00 Søndag den 19 Juni.

 

Vinneren blir offentliggjort både på Poetens og Tidstyvens nettsider klokken 22:00 samme kveld. Da blir også svarene gitt.

 

Takk for flott innsats forrige uke.

Vi gratulerer Truls  Dahle med hovedpremien. Bøkene er sendt!


Ti norske kjendiser uttaler seg om ting de har greie p

 

Desverre ønsket ikke Steffen Tangstad å la seg avbilde

 


 

Norske kjendiser er kjent for sitt store vidd og høye samfunnsforståelse. Vi har sakset ti sitater fra A-laget og B-laget (litt C-lag også) av kjendiser. Sitater som strengt tatt ikke nødvendigvis medfører riktighet.

 

 

 

 • - For meg virker moderne teknikk nesten som magi. Hvordan i all verden får de til det med papirhatter i smellbongbongene, for eksempel? (Wenche Foss)

 

 • - Jeg sier nei til feit mat, men den feite maten nekter å høre på meg. (Erna Solberg)

 

 • - Du kan ikke få barn i løpet av én måned ved å gjøre ni kvinner gravide. (Rune Rudberg)

 

 • - Jeg tror at alt er forutbestemt. Og hvis dette skulle vise seg å ikke stemme, tror jeg det er en mening med det også. (Jahn Teigen)

 

 • - Noen mener at bilen din forteller hva slags personlighet du har. Men hva med oss som ikke har noen bil? (Vidar Theisen)

 

 

 • - Selvfølgelig forekommer både skader og dødsfall i boksing, men så vidt jeg vet aldri av alvorlig art. (Steffen Tangstad)

 

 • - Det fine med å ha en egen butler er at hvis det skulle skje et mord her på godset, så vet vi hvem som har gjort det. (Kjell Inge Røkke)

 

 • - Koffein er ikke så avhengighetsskapende som forskerne skal ha det til. Jeg vet hva jeg snakker om, for jeg har drukket fire kopper kaffe daglig i alle år. (Herman Friele)

 

Kilde: (Alltid Moro, NRK) - En side Tidstyven anbefaler


Dde artister med stttekonsert

Også avdøde artister ønsker nå å gjøre en innsats for Afrika, og lover tidenes show.


- Etter at idéen dukket opp har det vært en strøm av folk, både der oppe og der nede, som ønsket å være med. Dette sier "Colonel" Tom Parker, som etter at han gikk bort i 1997 har fungert som Elvis Presleys manager også i det hinsidige.

Parker er nå i full gang med å arrangere Dead Aid, som i følge ham selv blir omtrent som Bob Geldofs Live Aid, bare større, bedre og "med ordentlige artister".

 

Dead Aid

I en pressemelding skriver Dead Aid-artistene at de føler de har mye å gi fortsatt, uavhengig av hvilken "leir" de befinner seg i. Det påpekes også at de vanligvis foretrekker betegnelsen "living impaired" (livsmessig handicappet) framfor "død", men at de har gjort et unntak for denne viktige saken:

- Vi har fått med oss at noe må gjøres for verdens fattige. Vi er ikke helt borte heller, selv om vi er døde.


(Tekst ved Håvard Mossige. Illustrert av Pål Hilmar Sollie)


Potrett av en taper

 

Kristin Krohn Devold drømte om å bli en del av politikerlivet i Oslo. Hun reiste fra Ålesund til Oslo for å erobre Stortinget og bli stjernepolitiker.  Men hun feilet på alle fronter og ble en taper. Nå har hun skrevet bok om opplevelsen - og fått suksess. I går besøkte hun Oslo igjen.

 

Krohn Devold arbeidet som forsvarsminister i tre år, men ble til slutt sparket etter en rekke fadeser. Men bittert nederlag ble snudd til opptur da hun skrev boka «Hvordan miste venner på  Stortinget», som nå er gitt ut på en rekke språk, denne uka på nynorsk. Boka har ligget på bestselgerlistene både i Bergen og i Molde, og Krohn Devold har fått sin etterlengtede hevn over det hun betegner som Stortingets grunne og overflatiske celebritetsliv.


 

Journalist i "Militærliv"
Nå er den NHH-utdannede politikeren tilbake i Ålesund, hun jobber som journalist i magasinet ”Militærliv” og venter sitt femte barn.

 

- Jeg bodde i Oslo i fem år uten å gjøre noe fornuftig. Jeg skrev boka for å bevise for statsministeren at jeg kunne blitt en dyktig forsvarsminister hvis jeg hadde fått mer tid, sier Krohn Devold, som knapt fikk gjennomført et eneste vedtak i sin periode som minister.

 

Skuffet
- Likevel virker du rimelig besatt av politikk?

 

- Vi lever en i en verden der politikere opptar en stor plass i alle menneskers liv, de er omtrent som familiemedlemmer. Muligheten til å få komme inn i denne verdenen framsto for meg som uimotståelig. Jeg har alltid ønsket å gå på de møtene jeg ikke har adgang til. Stortingets sommerfest  er den mest eksklusive festen i Norge. Sikkerheten er bedre her enn rundt Den amerikanske ambassaden. Å komme inn på en slik fest er den ultimate utfordring.

 

- Men så ble du skuffet?

 

- Ja, politikere i kjøtt og blod er veldig skuffende. Den puritanske konservatismen jeg hadde reist fra i Ålesund framsto plutselig som mye mer attraktiv.

 

Fortsatt venner
Til tross for sin harselas med politikertilværelsen har Krohn Devold fortsatt noen venner på Stortinget.

 

- Bortsett fra en fyr jeg reiste nedover sammen med, har jeg flere gode venner. Han ble enormt suksessrik, og ringte alltid for å fortelle meg om sine siste vedtak samtidig som jeg opplevde fiaskoer. Han skrev en film, ble forlovet med en supermodell og var nær venn av Kristin Halvorsen. Han likte ikke måten jeg sviktet ham på i boka, forteller Krohn Devold, og avslutter:

 

-Statsminsteren er heller ikke helt blid. Da boka kom ut i Oslo, forsøkte han å kansellere lanseringsfesten.


Jeg er s redd for fly!

Flyskrekk 

 

Jeg har siden min første flytur i 1985 vært alvorlig redd for å fly. Bare tanken på å gå ombord i en slik doning skremmer meg så jeg nesten blir kvalm. I helgen ble jeg invitert på en reise av en god venn. Han hadde vunnet noen flybilletter og kunne tenke seg at vi tok en helg til Praha. Og jeg elsker Praha!

 

Så hva gjør jeg nå. Jeg har flydd mange ganger. Sist gang på min bryllupsreise til Sorrento i Italia. Jeg har også vært i USA, Hellas og Spania. Så jeg har jo gjort dette mange ganger før. Allikevel er jeg nå en skjelvende geleklump. Tanken på å gå ombord i et fly har blitt så avskrekkende at jeg ikke tror jeg får det til. Så hva var løsning de gangene jeg har flydd før?

 

Alkohol! Ja, alkohol har vært en redning. Jeg har skylt ned utallige mengder med øl, vin og sprit på mine flyreiser. Og har dermed fått en ganske våt start på ferien. Fyllesyk allerede før jeg er fremme. Og siden jeg tross alt har flydd ned, må jeg jo selvfølgelig fly hjem også. Og derfor har jeg ofte vært i et alkoholslør i store deler av ferien slik at jeg ikke behøver å forholde meg til angsten som trykker på.

 

Vel, det var før. Jeg har ikke lyst til å drikke uante mengder sprit for å gå opp i et fly lenger. Jeg har blitt så redd for å bli fyllesyk. Men jeg aner ikke hvordan jeg skal få det til uten ved hjelp av et glass (eller fem) med blankt. Kanskje finnes det en mirakelkur? En slik flott kur der en mann eller kvinne med hypnotiske evner knipser i fingrene og setter sitt blikk rett inn i sjelen min. Det må vel finnes. Men så er det det da, at jeg er redd for å bli hypnotisert. Veldig redd. Tenkt om de hypnotiserer meg så mye at jeg aldri blir normal igjen!?

 

Så det dropper jeg. Hva med sex? Sex tar tankene på alt annet som Plumbo på tett vask. Jeg tror jeg kunne klart en flytur eller to hvis jeg samtidig hadde sex. Men jeg kan jo ikke akkurat holde på med det hele tiden. Andre skal vel også benytte toalettet. Og så er det jo ikke kjæresten som har invitert meg med på flytur. Det er også et lite problem. Min venn er en hyggelig fyr, men jeg tror ikke han og jeg ville få det helt til på det seksuelle plan.

 

Så der røyk den muligheten. Da står jeg igjen med enten sterke sovepiller, kraftige nervepiller eller en fet joint. Sovepiller går ikke, for ingen er villig til å bære meg ut av flyet. Nervepiller er utelukket da legen min sikkert ikke skriver ut sånt noe for litt flyskrekk og tre dager i Praha (Det gjelder vel strengt tatt sovepiller også). Og jeg er livredd for å spise piller. Da er det bare canabis igjen. Og jeg får så fort noia når jeg røyker, så det blir et alt for stort sjansespill.

 

Da er det bare to alternativer igjen. Bestille turen, late som om jeg skal følge min venn til flyplassen og overbevise meg selv at jeg nok burde følge ham helt inn i flyet. Der ber jeg damen i uniform om å spenne meg fast i en stol og....eller jeg kan rett og slett bare bli hjemme. Min venn har da mange venner. Hvorfor skal han absolutt dra meg med på flytur!

 

 


 

 

Dette visste du ikke om flyging

 

REDD FOR TURBULENS?

Turbulens kan være ubehagelig, men det er ikke farlig. Flyet er bygget for å tåle ekstreme påkjenninger.

 

REDD FOR AT FLYET SKAL FALLE?

Fordi vi har en innebygget reflektorisk redsel for å falle, merker vi mennesker den minste fallbevegelse. I blant har vi følelsen av at et fly faller flere meter, for ikke å si flere hundre meter - i virkeligheten dreier det seg snarere om centimeter. Hvis et fly falt så mye som to meter, ville alle løse gjenstander, og passasjerer som ikke var fastspent, fare opp i taket - og det er det ikke ofte man opplever. Sammenlign hvor lite kaffekoppen din beveger seg i flyet - mot hvordan den ville oppføre seg i en bil på en rett motorvei.

 

REDD FOR AT NABOENS MOBILTELEFON SKAL FORSTYRRE DE ELEKTRONISKE INSTRUMENTENE I COCKPITEN?

 Ingen fare; hvis det er tegn til slike forstyrrelser fra kabinen, blir det gitt beskjed fra cockpiten.

 

REDD FOR AT LYNET SKAL SLÅ NED I FLYET?

Fordi flyet ikke har kontakt med jorden, blir det ikke noe egentlig lynnedslag. Lynet passerer på utsiden av flyet og går gjerne ut gjennom lynavlederne ytterst på vingene. Lynnedslag KAN i sjeldne tilfeller påvirke instrumentene ombord, i så fall vil flyet gå ned på nærmeste flyplass. I alle fall blir flyet kontrollert ekstra nøye etter at det har vært utsatt for lyn.

 

REDD FOR AT MOTORENE SKAL STANSE OG FLYET FALLE RETT NED?

Alle passasjerfly her minst to motorer, og de kan både fly og lande med bare en motor. Og selv om begge eller alle motorene stanset - noe som aldri har hendt - ville ikke flyet falle rett ned, men fortsette som et seilfly i ca. 20 mil. I motsetning til hva du kanskje forestiller deg, ville et tungt fly "seile" lengre enn et lettere fly.

 

REDD FOR BRANN I EN MOTOR?

Det KAN oppstå brann i en motor. Det finnes instrumenter som straks vil varsle om dette, og i så fall kan flygerne sprøyte brannslukningsvæske inn i motoren slik at brannen isoleres og slukkes, og motoren settes ut av funksjon.

 

REDD FORDI FLYGEREN SER SÅ UNG OG UERFAREN UT?

Da er det trygt å vite at flygeren har 12 års utdannelse - og at det stilles store opptakskrav både når det gjelder fysisk og psykisk helse. Det finnes også strenge regler for hvor lenge og hvor mange landinger flygere kan ha uten å hvile. De gjennomgår grundige helsesjekker med jevne mellomrom, og kravene til avhold fra alkohol er meget strenge.

 

REDD FOR AT DET SKAL BLI BRANN INNE I FLYET?

Det er lite sannsynlig, alt i kabinen er laget av brannsikkert materiale.

 

REDD FOR AT FLYET SKAL KOLLIDERE MED ET ANNET FLY I LUFTEN?

På og nær flyplassene er det flygelederne i kontrolltårnet som bestemmer når og hvor flyene skal fly og gir nødvendige beskjeder til flygerne. I kontrolltårnet er der også radar hvor flygelederne kan følge flyet så lenge det befinner seg i deres kontrollområde. De har et nummer på hvert fly slik at de ser hvilket fly som befinner seg hvor, og de vet hvilken retning flyet flyr i, hvor fort det flyr og hvilken høyde det har.

 

REDD FOR AT FLYET DITT KAN FLY SEG VILL?

Noen passer på det også, kapteinen flyr på radar og følges av flygeledere fra kontrollsone til kontrollsone.

 

REDD NÅR DU HØRER AT LYDEN I MOTOREN FORANDRER SEG?

Når flyet er kommet opp i marsjhøyde, trenger det ikke så mye motorkraft, og lyden i motoren vil forandre seg. I blant hender det at flygeren får beskjed om å gå litt opp eller litt ned under flyturen, da vil også lyden forandre seg. Når flyet begynner å gå ned, endres også lyden.

 

Her er de gode rådene

 

Ta deg god tid når du skal ut og fly. Har du liten tid, øker stressnivået - og redselen. Redselen øker også om du er sliten eller trett.

 

Sitt så langt fram i kabinen som mulig. Det er mest behagelig fordi der er mindre lyd og bevegelse.

 

Er du svært redd og flyr svært sjelden kan medikamenter (f.eks. valium) virke beroligende. Men vil du lære å mestre flyskrekken din, er ikke dette noen god løsning på sikt. Du bør også være klar over at du tåler mindre alkohol i et fly enn på bakken. Ved 2 500 meters høyde, vil reaksjonen på to drinker tilsvare tre ved havets overflate.

 

Kaffe og te kan gi deg hjertebank, så drikk heller vann, juice eller brus.

 

Lær deg en avslappningsteknikk, f.eks. autogen trening, og praktiser den når redselen kommer. Å puste dypt og rolig hjelper også.

 

Snakk med folk rundt deg, det virker avledende på redselen.

 

Det er ikke flygingen som er farlig, men fantasibildene dine. Ikke gi deg din egen skrekkfilm i vold, men gjør noe for å komme over flyskrekken.

 Nedbemanning og Sluttpakker

 

Nicolay Skarning, advokat i NHO, har i disse dager gitt ut boka ”Nedbemanning og sluttpakker”. Temaet er spesielt dagsaktuelt med saker som at Dagbladets ledelse skal redusere bemanningen med 89 årsverk og Jernbaneverket som sier opp 400 arbeidere i år. 


Tidstyven har snakket nærmere med forfatteren av boka.

 

Er det et mer kynisk arbeidsmarked nå enn før?
Jeg tror ikke det er et mer kynisk arbeidsmarked enn før. Dette er bare en del av en politisk retorikk før valget til høsten. Tvert om er det stor motivasjon og arbeidsglede rundt på norske arbeidsplasser, dersom man ser generelt på det.

 

De store organisasjonenes plikt til å passe på den menige arbeidsmann og kvinne kan virke å ha blitt svakere, hva synes du?
Det kan være fornuftig å være medlem av en fagforening, men dette er opp til folk selv. Fagforeningene bistår sine medlemmer på en god måte i mange situasjoner.
 

Sluttpakker er blitt et begrep de senere år. Er det egentlig til det gode for arbeidstakeren?
Sluttpakker kan virke pasifiserende og arbeidstaker frasier seg sitt stillingsvern. Det er derfor ikke alltid positivt å ta imot en sluttpakke. Men sluttpakke er samtidig populært blant både arbeidsgivere og arbeidstakere, samt hos fagforeningene, så det tyder vel på at det generelt sett bli ansett å være et gode. Jeg synes man bør bruke mer aktive pakker enn i dag, mao pakker som hjelper arbeidstaker over i annen stilling annet sted.
 

De store fallskjermene i Norsk næringsliv har skapt mye debatt og en del avsky, men har det sin plass?
De store fallskjermene faller utenfor min bok. Jeg omtaler der bare nedbemanninger pga rasjonaliseringer.
 

Du skriver en bok der ansatte og ledelse kan få gode tips om hvordan de skal nærme seg hverandre på en konstruktiv måte. Allikevel kan det virke som avstanden er blitt større mellom ledelse og ansatte i Norge de siste ti årene. Er det slik?
Jeg tror ikke avstanden mellom ledelse og de ansatte har økt. Hovedavtalen sørger for et godt samarbeide mellom partene i de fleste av våre medlemsbedrifter.


 

Fakta:

Nicolay Skarning er advokat i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Han fikk møterett for Høyesterett på en sak om sluttpakker. Tidligere har han vært dommerfullmektig i Larvik og Oslo. Skarning har vært hovedtillitsvalgt i Norges Juristforbund og tillitsvalgt i Forsvaret og Forsvarsdepartementet.


 

Visste du forresten at:

 

-Arbeidstaker som tar sluttpakke må be om bekreftelse fra arbeidsgiver på at alternativet var oppsigelse -da får han raskere dagpenger

-Gravide kan miste rett til fødselspenger

-Bedriften risikerer å miste nøkkelpersoner dersom ikke sluttpakkeordningen er korrekt satt opp

-For eldre arbeidstakere kan aktiv sluttpakke med hjelp til å få ny jobb være bedre enn etterlønn


En helt tar farvel

 

I midten av 80-tallet var jeg en sint ung fyr som ikke var videre interessert i boksing. I dag er jeg ikke så sint og ikke det minste interessert i boksing. Så hvor vil jeg hen med dette?

 

Stikkordet er Mike Tyson. Når han kom inn i spotlighten på 80-tallet med sin infernalske stil og sitt drepende blikk var jeg for en stakket stund bitt av boksebasillen. Mannen var jo tøffere enn noen av mine musikkhelter og slo alle filmstjerner. Han var definisjonen på råskap og usivilisert oppførsel. Og i motsetning til de fleste var det nettopp dette som skapte en stor karriere for ham.

 

Rett fra Gata

 

Han feide vekk all motstand da han kom rett inn fra gata til bokseringen. Han hadde en gal promotor, Don King,  med et hår som stod rett opp. Han hadde de fineste damene rundt seg, og banket opp alle de store feterte stjernene uten å blunke. Slikt gikk ikke upåaktet hen hos en 20-åring. Tyson var helten ingen kunne ta.

 

Tyson fikk juling av en halvfeit Buster Douglas i slutten av 80-tallet, og samtidig måtte jeg innse at ingen er uovervinnelig. Siden har han sittet i fengsel for voldtekt, bitt øre av Holyfield og hatt diverse kontroverser med gud og hvermann.

 

 

En legende med skitt på vingene

 

Mike Tyson har bokset sin siste kamp. Han er blitt 39 år, har ikke lenger killerinstinktet og er mer berømt for alle skandalene enn det han gjorde i ringen. Knock-out Mike er sliten, og på bildet som gikk rundt i alle nyhetsbyråer i går kunne vi se han sitte nesten litt hengslent i ringen. Han orket ikke å reise seg en gang til. Ikke fordi iren McBride hadde rundtjult ham, det virket rett og slett som Tyson ikke gadd mer. Nå er det jo en kjent sak at mannen kun har bokset de senere år for å betale sin store gjeld. Og slikt blir det vel ikke så mye slagkraft ut av.

 

Og i går sa han altså takk for seg. At han er en legende langt utenfor boksekretser er hevet over en hver tvil. Om Tyson kommer tilbake som en reflektert middelaldrende idrettsmann, er litt mer tvilsomt. Og for å være litt egoistisk, så håper jeg ikke det. Tyson er liksom ikke helt Tyson uten å snerre litt.

 


Og den som stakk av med bokpakka var...

Den aller første konkurransen på Tidstyven er avviklet og vi takker alle for flott innsats. En vinner må det jo bli, og bokpakka til en verdi av ca. 2000,- går denne gang vestover til Bergensdistriktet. Truls Dahle ble heldiggrisen denne gang. Og som den høflige mann han er sa han seg villig til å ta en liten prat med Tidstyven om livet og sånt:

 

 

Hvordan er ditt forhold til litteraturen?
Til tross for at jeg ble lest mye for da jeg var liten leste jeg ikke en eneste bok før jeg passerte 20. Da jeg tok gymnaset i en alder av 26 ble jeg presentert for en ganske sjokkerende stabel med bøker jeg måtte gjennom i faget norsk muntlig. Særemne var Knut Hamsun og jeg valgte (blindt) boken sult som min hovedbok. Da jeg hadde lest denne fikk jeg fullstendig panikk og rev av meg håret i fortvilelse over alt jeg hadde gått glipp av og jeg bestemte meg der og da for å lese alle bøkene på biblioteket. Først måtte jeg bare lese sult EN gang til og et endte med at jeg leste den fire ganger på to uker. Siden den gang har jeg lest mye gamle norske med kjente titler. Jeg har fulgt (den norske) litteraturhistorien fra år 1000-1300 (Snorre) til år 1900 og fått mye god litteratur der. Heldigvis har det ved tilfeldigheter også dukket opp bøker av (nyere) ukjente forfattere her i stua, som jeg aldri hadde kjøpt i en bokhandel. Nesten alle disse har gitt meg like mye om ikke mer enn disse såkalte klassikerne. Et eksempel er Olav Njølstad – Mannen med oksehjertet som er en særdeles godt planlagt og underholdene bok som oser av kunskap.
Selve lesingen går i bølger. Noen måneder kan jeg lese ekstremt mye, så kan det gå både to og tre måneder før jeg åpner en bok igjen. Alt i alt er litteraturen blitt en stor del av livet mitt og det kommer den nok alltid til å være

 

Er drømmen å bli publisert?

Både ja og nei. Å bli publisert lurer vel i bakhodet til alle som skriver selv, enten det er på hobbybasis som det er for min del eller med tanke på å kunne leve av det. Det å bli publisert er vel for meg noe i den retning å kunne kalle seg forfatter, noe jeg overhode ikke er i stand til å identifisere meg med. Hadde noe av det jeg har skrevet, blitt utgitt hadde jeg nok ikke turt å gå utenfor døren i frykt for å bli skutt av en virkelig forfatter, noe som forteller hvor mye tid jeg selv bruker på skrivingen. Jeg har høy respekt for dem som er forfattere og alt arbeid som ligger bak en bok, at jeg ikke en gang tør tenke tanken på selv å bli publisert.

 

Konkuransen innholdt også musikkspørsmål. Hvilke band / personer
setter du høyest innefor musikkverden?

Det er utrolig mange. Samlingen min består av alt fra Klassisk musikk (store mengder) til Metallica, Rammstein, Accept osv. Siden jeg selv spiller gitar har jeg alltid blitt dratt mot band med framtredene gitarister men jeg hører egentlig på alt. Likevel kan jeg trekke fram navn som; Ufo, Yes, Jethro Tull, Focus, Metallica, Rammstein, Uriah Heep, Santana, MADS ERIKSEN, Dawid Bowie...ja dette kunne blitt en ekstremt lang liste så det er like greit å stoppe nå.

 

Hvis du fikk uinskrenket makt over kulturlivet i Norge, hva ville
du gjort først?

Åpnet en Tuborg.

Så ville jeg jevnet Opera prosjektet med jorden og bygget et kulturverksted for unge lovende kunstnere, for så å avsluttet med å bygge et enormt konserthus i hagen min.

 

Er du en blogger?

Nei.

 

Nevn tre gode internettsider som du vil anbefale.
Egentlig er det kun www.poeten.no jeg bruker, så noen flere enn det kan jeg ikke anbefale.

Jeg skulle så gjerne ha anbefalt www.ingridespelidshemmeligetriks.com og www.lakrisbåtforeningen.no men de finnes dessverre ikke.

 

 

 

 


 

 

 

Vi takker Truls for sporty innsats. Bøkene kommer snart i en postkasse nær deg!

 

Her er forøvrig de riktige svarene:

 


Svar 1: 1981 - 23-salen. (Ingvars 1. roman)

Svar 2: Irvine Welsh, skrev disse bøkene.

Svar 3: Karakteren Renton blir fantastisk tolket av skuespiller, Ewan Mc Gregor.

Svar 4: Det kanonbra albumet fra 1966 het REVOLVER.

Svar 5: Janteloven ble formulert av forfatteren Aksel Sandemose i boka En flyktning krysser sitt spor fra 1933.


Cappelens sommerfest 2005

 

I anledning sommeren hadde Cappelen sin årlige sommerfest på fredag. Flere av Norges markante litterære personligheter var samlet på takterrassen midt i Oslo sentrum. Tidstyven var selvfølgelig til stede som representant fra Poeten.no, og jeg kom i snakk med flere av  mine gamle helter.

 

Først og fremst, Morten Jørgensen. En av de klart største rockepersonligheter her til lands. Mannen bak legendariske ”Sennepslegionen”, oppfølgeren ”Kongen av København” og ikke minst frontfigur i Spekkhoggerne og Lumbago.

 

 

 

Han gliste bredt da jeg presenterte meg som stor fan, og slo fast at han tross alt er Norges ubestridte rockepoet. Akkurat passe arrogant. Jørgensen fortalte at han i øyeblikket jobber med ny roman som heter ”Brent”. Når vi kan få lese resultatet er uvisst i øyeblikket. Han spiller også i et band som heter Svalbard, som i følge Jørgensen er det feteste bandet i Norge for tiden. Morten Jørgensen er en av de få markante personlighetene innenfor norsk rock som kler å være ubeskjeden og arrogant.

 

Herman Willis var også en av festdeltagerne på Cappelens sommerfest og jeg kunne ikke la en slik legende bare gå rett forbi uten å veksle noen ord. Willis er i motsetning til Jørgensen litt roligere og mindre selvsentrert, men oser av innsikt og er Norges definitive rockejournalist. Han ga ut den glimrende ”Instant Karma” i 2001, og i høst kommer Willis samlede verker som musikkjournalist på Aschehoug. Willis var vennligheten selv, og vi hadde lang prat om musikk og journalistikk.

 

 

Det fantes en rekke andre litterære personligheter jeg kanskje burde ha snakket mer med, men siden musikk står høyt i kurs var valget enkelt. Ellers var sommerfesten i år både heldig med vær og stemning. Masse god mat, qiuz og en mengde med øl gjorde det hele til en finfin fredagskveld i Tigerstaden.

 

Olav og meg

 

Min sidekick på festen, Oslos store ugangskråke, Olav Ljone Skogaas, var i et alledeles strålende humør, og sammen med en slik spradebass blir det aldri kjedelig.


Akvarium ForteJeg synker
sakte ned
mot
bunnen
av et
akvarium
og lengter
etter
fisketurene
jeg hadde
med
far


10 ting bare kvinner forstr

 

Har ikke tatt mål av meg å bli en kløpper i slike listeting, men skal ikke nekte for at jeg har en viss sans for lister. Spesielt musikklister. Men denne gangen blir det altså en liste over kvinners følelsesliv med mer. Kom gjerne med egne forslag, eller klag på lista om du vil.

 • Katters følesesliv
 • Behovet for like type sko i flere farger
 • At bønneskudd ikke er ugrass
 • Tykke klær
 • Ta en biltur uten å slå den beste rundetiden
 • Forskjellen på marineblått, turkis, mocca, kremhvit og fjellgrå
 • Krøllemaskin for øyevipper
 • At alle baderom er for små
 • Hvor viktige det er å snakke om det
 • Og ikke minst, ANDRE KVINNER

Nå spilles: Kent "Musik Non Stop"


Noen tips til Kjell Inge Rkke

 

Kjell Inge Røkkes sertifikatstunt kan få alvorlige etterspill. I dag la aktor ned påstand om fem måneders fengsel for den profilerte finanskrabaten. Hva innebærer det om Røkke blir dømt? Får han fem måneders ubetinget fengsel tilsvarer det ca. 150 dager. Av disse må han da sone hundre dager, da man kun soner 2/3 deler. Hundre dager er like lenge som en som melder seg på Big Brother må være i huset om han eller hun vil vinne eller komme til finalen.

 

Og et fengselsopphold kan lett sammenlignes med Big Brother. Det er mange kameraer som følger de innsatte, Røkke får mat (men til faste tider). Han velger ikke sin omgangskrets, og ikke minst, han får en rekke oppgaver som han plikter å utføre i løpet av en dag.

 

Røkke kan prise seg lykkelig over at han ikke blir filmet 24 timer i døgnet, og at han kan få ha kontakt med sine nærmeste pr. telefon. Men ikke mobiltelefon, kun fra en telefonkiosk. Han vil også få muligheten til det han er mest glad i, nemlig å tjene penger. I alt 240 kr. uka vil han kunne tjene om alt går etter arbeidsplanen. Pengene utbetales en gang i uka i en brun konvolutt, og utbetales kun i mynter da sedler er forbudt.

 

Ny Jobb

 

Arbeidsoppgavene kan være så mangt. Kanskje er han heldig og får en jobb på kjøkkenet. Eller på snekkerverkstedet der fuglekasser og små lekehytter er blant produktene han kan jobbe frem. Muligens er det bedre for ham å pakke pussegarn til bil og båt. Det ville vel minne ham om gode gamle dager.

 

Røkkes dag vil starte klokken 06.30. Da er det vekking. Klokka 06.55 er det telling utenfor brakkene. Klokka 7.00 er det frokost i kantina. Tre slag med pålegg, og kneip og knekkebrød. Dusje kan han gjøre i fellesdusjen. De fleste dusjer ikke så mye om morgenen så vil du ha dusjen for deg selv, stå opp tidlig Kjell Inge!

 

Klokka 8.00 er det arbeidsdags, og arbeidsdagen varer frem til 15.00. man har et avbrekt klokka 11.00 – 11.45. Nesten som storefri. Da blir det servert lunsj. Klokka 15.30 er det middag, og så er han fri til å gjøre som han vil. Det finnes en rekke fritidsaktiviteter. Bordtennis, biljard (noen steder), treningsstudio (stort sett fylt opp av anabole hissigpropper) og en meget hyggelig TV-stue der man må prøve å komme til enighet om hvilken kanal man skal velge. Kveldsmat serveres klokka 19.00 og han burde gå til ro før 23. TV slås av klokka 24.

 

 

Veteran

 

Romfordelingen er stort sett to eller tre på hvert rom, med noen få rom der det er fire og et par som har enerom (det er ofte en grunn til at de må få bo alene). Kjell Inge kan glede seg over muligheten til å gå rundt i leieren (også kalt fengsel) hvis han sier fra til vakta på forhånd. Kamera følger hele turen. Han får post i vakta, der han blir kalt opp med nummer, ikke navn. (Nr. 191 til vakta). Hos vakta kan han også legge frem sine problemer. Dørene til brakka stenger klokka 22.00.

 

Siden Røkke kan få en såpass lang straff som fem måneder, blir han etter hvert som veteran å regne. De fleste i slike fengsler som Røkke blir sendt til, soner straffer fra 21 – 60 dager. Han vil bli tilbudt kontraktssoning, der han kan få reise ut av fengslet med en fengselsbetjent og opptil tre medfanger, for å dra på kino eller fisketur. For å kvalifisere til slike turer må han ta en tisseprøve (gjerne klokka 06. om morgenen) som er ren. Altså ikke spor av narkotika og andre ulumskheter. Det er to turer i uka, en betalingstur (det man skal finne på koster penger) og en fritur (der man drar på sykkeltur, fisketur eller går i marka). Nå er det ikke sikkert det er plass til Røkke på alle turene, men en tur hver 14 dag er meget mulig. Han får også lov til å bruke opp til 200 kr. av egen lomme i løpet av en uke. Pengene settes inn på konto når han blir satt inn. Bakdelen med turene er at han riskierer å måtte strippe etter å ha vendt tilbake til fengselet. Men det er bare en til to som må hver gang, så kanskje du har flaks, Kjell Inge.

 

To ganger i uka åpnes kiosken inne på området. Der kan man handle tobakk, brus og snacks. kanskje litt frukt og aviser også. Her kan man også levere inn tippelapper og lottokuponger. Regn med lang kø, og vær ute i god tid. Det kan også lønne seg å vente til de fleste er ferdige, men da risikerer man at kiosken er gått tom for de varene han ønsker seg.

 

Besøk fra familien

 

En gang i uka kan Røkke ta i mot besøk fra familie eller venner. Man får en time til rådighet på et lite rom. Der kan han gjøre nesten som han vil. Vær klar over at stripping også her forekommer ganske ofte etter besøket har reist.

 

Røkke har ikke anledning til å lage mat selv, og det er ikke lov å ta med mat han får fra besøket tilbake til cella/rommet. Musikk har han heller ikke lov å ha med seg. Det er ikke anledning til å bruke nevnte mobiltelefon, PC eller andre elektroniske duppeditter.

 

Dette er litt av den hverdagen som venter Kjell Inge Røkke om aktor får viljen sin. Røkke selv sier at han heller vil snekre paller enn å sitte i rettslokalet. Og han er jo en sosialt anlagt kar, så dette går nok bra.

 

En ting til slutt, Kjell Inge. Ikke glem å  kjøpe en del telekort til telefonautomaten. Og ikke snakk for lenge i telefonen. Da blir ofte de andre gutta litt sure.

 

Lykke til, og hils Halvard Flatland!

 

 

Mer om sertifikatsaken her..


Fra Nei-mann til Ja-mann p en uke

EU-flagg 2 

 

Nei! sa Frankrike og Nederland i forrige uke. Dermed må EU om de vil eller ikke forkaste den nye grunnlovstraktaten og mange spår at dette er EU’s svanesang. Det homogene EU er en saga blott og nå står ikke øst og vest like samlet allikevel. Slik kan det virke.

 

 

I Frankrike brukte man blant annet den polske rørleggerens europaturne som argument for å si nei. Franskmenn er redde for jobbene sine, og i et Europa med fri flyt av arbeidskraft blir det de som tar minst betalt som får jobben, uavhengig av kvalitet og kompetanse. Nå er vel ikke denne fremstillingen nødvendigvis noe som medfører riktighet, men det er ikke vanskelig å forstå franskmenns bekymring.

 

 

At de også stemte nei pga. av at Tyrkia er på vei inn i EU er en annen påstand. Fremmedfrykt har alltid vært et bra argument for å få folket på sin side. Men selv ikke her er det svart/hvitt. Man kan altså oppnå rasehat og sterke fordommer når politikeren åpner for mye opp også.

 

 

I Norge opplever vi at nei-siden nå har fått vind i seilene og at EU-motstanden er på høyde med motstanden i 1994 og vel så det. 59 % sier nå nei i en undersøkelse foretatt av NRK og Norsk Gallup. Det kom vel ikke som en bombe på noen. At Senterpartileder Åslaug Haga nå brisker seg og ser sitt snitt til å smi mens jernet er varmt, er vel heller ingen sjokkmelding. At Haga tar Frankrikes og Nederlands rungende nei til inntekt for sitt parti og syn er allikevel nesten parodisk. Jeg tror ikke Senterpartiets EU-syn er noe som får stort gehør i Europa. Det er ikke på det grunnlaget flere land har sagt nei.

 

 

Det gledelige i det hele er at man nå har fått et klart bevis på at folkets tale teller. Franske politikere var så sikre i sin sak på forhånd at de utlyste en folkeavstemning bare for å vise sin overlegenhet. De behøvde slett ikke ha utlyst dette, men politikerne hadde ikke stukket fingeren i jorda, og oppdaget for sent at den seieren de skulle innkassere lett, ble et politisk mareritt i stede.

 

 

At man nå har en nei-bølge i Norge er som sagt ikke overraskende. Jeg må allikevel innrømme at jeg personlig har snudd fra usikker nei-mann til usikker ja-mann etter det politiske jordskjelvet i EU. Jeg tror det kan komme mye godt ut av at grunnlovstraktraten ikke ble godkjent, og at politikeren blir tvunget til å sette seg ned å se hva som kan gjøres. At det går litt saktere i bakken er bare bra. EU har tøffet frem som en torpedo de siste årene, og det var på tide at noen slapp litt luft ut av ballongen. Jeg tror litt ettertanke kan gjøre mange EU-ansvarlige godt, og kan medføre en mer spiselig og gjennomtenkt EU-grunnlov.

 

 

Norge er jo i praksis med i EU allerede og jeg tror ikke det er mulig å reversere denne tilnærmingen. Derfor tipper jeg Norge også er en del av EU senest i 2012. Og jeg er ikke lei meg akkurat nå. Men i 2012?

 

 

Det er en helt annen sak.


Nå spilles: de Lillos  "Ut"
 


Konkurranse med flotte premier

Konkurranse

 

Poeten.no i samarbeid med Tidstyven inviterer til konkurranse. Du har sjansen til å vinne en stor bokpakke til en verdi av over 2000,- ved å svare på fem spørsmål.

 

Litt litteratur og en del fra musikkens og filmens verden. Klarer du alle er du med i trekningen om den store bokpakken.

 

Her er spørsmålene:

 

1. Hva het Ingvar Ambjørnsens debutroman, og hvilket år kom den ut?

 

2. Hva heter den britiske forfatteren som har gitt ut bøker som "Dritt", "Porno", "Lim" og "Trainspotting"?

 

3. Hva heter skuespilleren som gestaltet hovedrollefiguren Renton  i filmatiseringen av ”Trainspotting” fra 1996?

 

4. Hva het det legendariske albumet som The Beatles ga ut i 1966?

 

5. Janteloven dukket opp første gang i en bok fra 1933. Hva het forfatteren og boka?


 

Svarene kan du sende i en mail til

tidstyven@gmail.com

innen

Søndag 12. Juni klokka 20.00.

 

Vinneren blir offentliggjort både på Tidstyven og Poetens nettsider.

 

Nå spilles: Ivar Eidem "Silence Everywhere"


En hvit edderkopp i hagen

Edderkopp

 

Gjorde litt småting i hagen i går. Opprydding i påvente av sommeren. Og på den røde hageslangen spankulerte det en liten krabat. Jeg har aldri sett en slik edderkopp før. Ante ikke at vi hadde hvite edderkopper i vårt land.

 

Er det noen som har greie på disse småkrypa så legg inn en kommentar om hva slags edderkopp dette er. Den virket veldig aggressiv og så ut som den var klar til å angripe når jeg holdt en finger mot den. Den er ikke spesielt stor (Hageslangen den går på er vel 2 cm. i diameter), men den rygga ikke når den følte seg truet. En skikkelig tøffing.


Mere, mere, mere (en bokanmeldelse)

 

 

 

Anders Bortne debuterer i år med en bok om et rockeband. The Seculars er bandet til Martin, Karlo, Leif og Jonas, og Bortne lar oss får være med fra den spede begynnelse.

 

Å skrive om musikkmiljøer er en ytterst risikopreget ting å gjøre. Jeg husker med gru når Torgrim Eggen gikk på trynet med ”Den nye Dylan”. Men det har også kommet knakende gode bøker. Morten Jørgensens ”Sennepslegionen” er vel for kultbok å regne i dag, selv om den fikk hard medfart i pressen når den kom på 80-tallet.

 

Det er tøft av Anders Bortne å ta sjansen på debutere med et slik tema. Musikk er personlig og det er mange som kjenner preferansene. Det er også vanskelig å beskrive musikk i ord. Og derfor er det en glede å kunne si at dette gjør han med god stil.

 

Historien om The Seculars er fortalt fra bassisten Jonas ståsted. Han er jeg-personen og  den som er mest i tvil om han har noe i et band å gjøre. Jonas kommer fra et års jordomseiling, og blir kapret av vennen Martin, gitarist, låtskriver og pådriver i bandet. Vi følger bandet fra de første konsertene til gjennomslaget med den første EP’en og videre.

 

Jeg må innrømme at jeg er svak for denne type fortellinger. Det er noe magisk med fire fyrer som spiller i band. Og historier finnes det nok av. Egentlig trenger man jo bare å lese biografiene til sine egne favorittband. Men dette er selvfølgelig mye mer enn bare en fiktiv biografi. Bortne lar oss få komme helt inn i sjelen til et band. Han forteller med overbevisning hvordan det hele tar seg ut og hva det vil si å være i denne konstellasjonen.  Bortne beveger seg også av og til inn i den virkelige verden ved å nevne flere eksisterende personer og band. Men heldigvis blir han stort sett værende i fiksjonen, og der trives både han og jeg som leser.

 

”Et bra band” er skrevet uten jåleri i ordbruken. Det handler om et kompromissløst  rockeband og Bortne skriver ofte rett på sak. Det kler boka meget godt. Av og til kan det bli litt endimensjonalt, men etter hvert som boka strekker seg fremover synes jeg han elegant åpner opp for litt dypere bilder av de forskjellige bandmedlemmene. Forfatteren har av og til en tendens til å bli for opptatt av detaljene, slik at jeg begynner å kjede meg, men også her fungerer det bedre etter hvert i boka. Bortne har peiling på det han skriver om uten å gå i den opplagte fella der han rett og slett blir for lite inkluderende i forhold til dem som ikke kjenner musikkmiljøet fra innsiden.

 

Alt i alt har Anders Bortne skrevet en bok om et band jeg skulle ønske eksisterte. Det hadde vært gøy å vært på konsert med The Seculars. Og det er et godt bevis på at denne boka er vellykket. En god debut

 

----------------------------------

 

Fakta:

 

Forfatter: Anders Bortne
Tittel: Et bra band
Type: Roman
Utgivelsesår: 2005
Sider: 383
ISBN: 8205337292

Forlag: Tiden


Uke 23 - Ukens Filmer - Freaks & Salvador med mer

 

Jeg er vel det som kalles filmfrik. De senere år har jeg sett mer og mer film på Tv-skjermen fremfor et besøk på kino. Dette er det flere årsaker til. For det første er det blitt sinnssykt dyrt å gå på kino, samtidig har DVD’en gjort sitt inntog og TV’ene har fått widescreen og man kan koble til Surround-lyd. Når så DVD-filmer er blitt meget billige, er det lett å velge stuevarianten.

 

Jeg har tatt en titt på denne ukes filmtilbud på TV, og har satt opp en liste over filmer jeg skal forsøke å få med meg. Og det er noen virkelig go’biter denne uka. Spesielt FREAKS og SALVADOR burde alle filmelskere få med seg.

 

Her er ukas anbefalinger:

 

TIRSDAG 7.Juni:

 

TCM (kl. 19.10)
Guns for San Sebastian (Fransk/Meksikansk/Italiensk 1968)
Western   med Anthony Quinn
Tøff western i samme gate som Leones filmer

 

SHOWTIME (kl. 20.00)
Johnny Handsome (USA 1989)
med Mickey Rourke & Ellen Barkin
Regi: Walter Hill
Ikke blant Hills beste, men for pokker, det er jo gode gamle Mickey!

 

SVENSK TV 2 (kl. 22.30)
La Vie de Bohéme (Finsk/Fransk 1993)
Drama 
Regi: Aki Kaurismäki

Kaurismäki er alltid spennende. Dette er ikke blant de aller beste av hans filmer, men allikevel bedre enn det meste.

 

SHOWTIME (kl. 04.00)
Videodrome (Canada 1983)
Regi: David Cronenberg
Har ikke sett denne men siden det er Cronenberg, og det regnes som en kultfilm er det verdt en kikk.

 

ONSDAG 8. Juni:

 

TCM (kl. 17.40 & kl. 19.15)
Billy The Kid (USA 1941)
Western med Robert Taylor i hovedrollen.

 

Dodge City (USA 1939)
Western med Erol Flynn og Olivia de Havilland

 

Dobbelpakke med to klassiske western fra TCM. Frem med popcorn og kruttlappistolen!

 

NRK 2 (kl. 21.20)
A night in the Opera (USA 1935)
De legendariske Marxbrødrene i kanskje deres aller beste film. Anarkistisk humor som holder seg uforskammet godt!


 

SHOWTIME (kl. 22.00)
Salvador (USA 1986)
Ukas høydepunkt etter "Freaks". En knallsterk film av Oliver Stone med James Woods og james Belushi (i sin beste rolle). Kan ikke anbefales varmt nok.

 

TORSDAG 9. Juni:

 

TCM (kl. 18.00)
The Petrified Forest (USA 1936)
Humphrey Bogart i stjernerolle som hardkokt gangster i ødemarken. Også Bette Davis gjør denne filmen til en av de store klassikerne.

 

SVENSK TV1 (20.30)
Der Stich des Skorpion (Tysk 2004)
Om en manns kamp mot det østtyske statsorganet Stasi. basert på en sann historie.

 

SVENSK TV 2 (22.30)
Bullitt (USA 1968)
Steve McQueen fikk stemplet som beinhard tøffing etter denne filmrollen. En film som holder seg meget godt.


 

FREDAG 10. Juni:


 

TCM (kl. 21.00)
The Dirty Dozen (USA 1967)
I samme gate som Kelly’s Heroes. Dette er en slik krigsfilm man virkelig fikk til på 60-tallet. Usentimentalt, actionpreget med god rolleliste. Et godt stykke filmhistorie. Med Lee Marvin, Ernest Borgnine & Robert Ryan.

 

TVNORGE (kl. 23.55)
El Mariachi
(USA/Mexico 1992)
Robert Rodriguez gjennombruddfilm som var en ekstrem lavbudsjettfilm, men gjorde suksess i USA. Filmen er spilt inn på nytt som ”Desperado” med Antonio Banderas. Originalen er den beste.


 

LØRDAG 11. Juni:

 

SHOWTIME (kl. 18.00)
Blow Out (USA 1981)
John Travolta storspiller sammen med John Lithgow i en tett thriller basert på 60-talls kultfilmen ved samme navn. Brian De Palma er som vanlig Hitchcockinspirert. Kanskje i ”Blow out” mer enn noen gang. Bra film.

 

TCM (kl. 22.20)
Freaks (USA 1932)
Ukas store høydepunkt! En kultklassiker av uante proporsjoner. En omreisende sirkus med virkelig rare skikkleser. Dette er en utrolig filmopplevelse som du aldri glemmer.

 

SVENSK TV 1 (kl. 00.10)
The Ratcatcher (Skotsk 1999)
Mollstemt og dyster film om en gutts tøffe oppvekst på feil side av en grå skotsk industriby.


 

TV 2 (kl. 01.40)
Star Maps (USA 1997)
Debutfilmen til Miguel Arteta. En film om en manns store drøm å bli en filmstjerne. han livnærer seg med å selge kart over hvor alle stjernene bor i Beverly Hills.


 

SØNDAG 12. Juni:

 

TV 2 (kl. 21.50)
Arven
(Dansk 2003)
Nok et gullkorn fra våre danske naboer. Familien fremfor alt er motto her, og det ikke ment som noe positivt. Et drama som holder intensiteten hele veien.

 

 

Det var jo faktisk en hel rekke go'biter denne uka. Rekker nok ikke over halvparten, men FREAKS og SALVADOR er opplagte valg. Og hvis jeg får tid til "The Dirty Dozen", "The Petrified forest" og "Arven" har det vært en god filmuke!

 

Sprkets Ridder med sirup p

 

Det er viktig å få fiender på Internett. Man skal ha noen å bryne seg på. Slikt blir det temperatur av. Så jubelen var høy da jeg oppdaget den første nettfiende på bloggen min allerede etter to dager. Jeg hadde akkurat lagt ut en tråd om Sladden, da Språkets Ridder manifesterte seg. Han eller hun (jeg antar av uante årsaker at det er en han) kommenterte ikke med et ord innholdet i det jeg hadde skrevet. Men derimot kom den en rekke merknader til teksten. Det var skrivefeilene han hadde hengt seg opp i. Og det var en del, det skal sies. Språkets Ridder var mildt sagt rystet, og nærmest gasset seg i min inkompetanse på det norske språk.

 

Jeg stod ribbet igjen, med kommafeil og dårlig selvtillit. Språkets Ridder, en slags Marvel Comic-helt i fåreklær, hadde gjort jobben sin. Jeg satt med samme følelse som når jeg leverte inn stiloppgaver til min norsklærer på ungdomskolen. Hundre prosent sikker på at jeg hadde skrevet en god historie. Men historiene mine leste aldri min gamle norsklærer, han leste bare skrivefeilene. Og det var da jeg forstod at det fantes to type språkinteresserte mennesker (det finnes sikkert mer enn to typer) i landet. De som er interessert i språkets mangfold, ord og vendinger og det kreativitet, og de som er interessert i dativ og om det er en eller to ss i interessert.

 

Språkets Ridder ga meg sterke assosiasjoner til min skoletid. Jeg sammenlignet han med min gamle norsklærer, men det ville han ha seg frabedt. I skarpe ordelag ga han klar beskjed om at lærerne er den yrkesgruppa det står dårligst til med når det gjelder utøvelse av det norske språk, bortsett fra poetene da. Spesielt de som er på Poeten.no.

 

Sterke påstander fra Språkets Ridder, og jeg lar dem stå uten motbevis eller noe slags forsvar. Språkets Ridder tilhører en krets der rettskrivning er det eneste som gjelder. Og han har et poeng, men det ville kanskje bli litt kjedelig å bare lese språk og ikke innhold? Vem vet, inte du! Vem vet, inte jag?

 

Musikk akkurat nå: Chet Baker "My funny Valentine"


Erna Solbergs nikkedukke

 

Mot slutten av forrig uke utnevnte Erna Solberg sin partikollega Osmund Kaldheim til  direktør for Integreringsdirektoratet. Og det er grunn til å sette et stort spørsmålstegn til utnevnelsen når man vet at Kaldheim ble valgt foran assisterende direktør i Utlendingsdirektoratet, Manuela Ramin Osmundsen.

 

Solberg utviser stor arroganse når hun i begrunnelsen av valget sier at hun valgte Kaldheim på grunn av hans brede kompetanse og politiske kvalifikasjoner. Manuela Ramin Osmundsen har i flere år vært leder for SMED (Senter mot etnisk Diskriminering), og hennes faglige kompetanse gjorde henne til et selvskreven valg. Men Erna Solberg viser nok en gang at hun ikke er redd for å gjøre både tvilsomme og rare valg. At hun prøver å forsvare utnevnelsen med at Osmund Kaldheims bakgrunn var utslagsgivende, gjør det hele bare latterlig. Kaldheims bakgrunn er som direktør for innholdsdprosjekter i Telenor, og som ansatt i Geelmuyden.Kiese, der han var daglig leder de siste to årene. Han har også vært ordfører i Fet Kommune i 1995 – 1999. Han har høyreboka i orden, men kvalifiserer det ham til jobben som direktør for Integreringsdirektoratet? Jeg tror ikke det!

 

På meg virker det som Erna Solberg trenger en nikkedukke fra eget parti som ikke utfordrer henne på autoritet. Alt i alt er det bare å konstantere at viljen til å få Integreringsdirektoratet til å fungere ut fra et humanistisk ståsted ikke er til stede.


Hva skjer a? - En TV og Radioguide 6 Juni 2005

 

I morgen begynner det virkelig å skinne igjennom at sommeren banker på døren. Det er ikke akkurat den store sesongen for gode TV og radioprogram. Men her er i allefall noen tips:

 

Mandag 6. Juni:

TV

TCM:
17.25: From the Earth to the Moon
Am. Science Fiction fra 1958

SVENSK TV 1:
19.00: P.S. - En minuts Film

Kortfilmspesial

SVENSK TV 2:
23.00: Røtter (Roots)
Klassisk dramaserie om slavehandel og Kunta Kintes møte med Amerika.

 

NRK 1:

00.55: Young Ones (3:6 Sesong 1)

Anarkistisk Britisk Komiserie fra 1982

 

TV 3:
03.10: Charlie’s Angels
Klassisk 70-talls krimserie med tre damer i hovedrollene


RADIO:

NRK P-2:

13.00: Norge i 100
I dag: 1983    Ved Totto Osvold

 

19.30: Møte ved milepelen
Radioteater skrevet av Sigurd Hoel. (Del 4)

 

20.10: Sigurd Hoel – Et Nærbilde
Nils Heyerdahl leser fra Øystein Rottems biografi om Hoel

 

Det var omtrent det. Ellers anbefaler jeg nyhetsprogrammet ”Her og Nå” (kl. 15.05)  på NRK P-1 og ”Dagsnytt 18” (Kl. 18.03)  på NRK P-2 for dere som har fått nok av TV-nyheter og vil ha noe som går mer i dybden.


Nysn og Whiskey

Jorge og Pl

 

En mørk novemberkveld i fjor høst ble ganske lys når jeg og Jorge tok en tur innover i skogen for å fotografere den første nysnøen. Men det bilde som ble husket fra denne turen ble dette tatt med automatutløser. Klokka var 02:30, natt til tirsdag. Vi hadde tatt minst 100 fotos av naturen, og satt oss ned for å dele en skvett kaffe med Upper Ten. Slikt blir det bra bilder av! 


Lskrutt (en prosatekst)

"Alt er bare tall. Absolutt alt. Ikke rart det rimer dårlig med følelser."
Jeg kikker inn i et speilbildet som har problemer med å møte blikket mitt. Klarer ikke en gang å svelge mine egne velformulerte løgner. "Point Blank" toner ut i bakgrunnen og fyller rommet med stillhet.

 

Dama på kontoret påstod jeg ikke hadde ambisjoner. Hun mente jeg for lett lot følelsene styre.

 

"Ber du fortsatt aftenbønn når du har lagt deg?" spør jeg speilbildet.

 

Kontordama ville ha meg ut i virkeligheten, men hadde nok nekta plent sjøl, om noen prøvde å dra henne ut dit.

 

"Dagene kommer på rekke og rad, og faller sammen i et kaos rundt meg". Jeg nærmest proklamerer ordene som om det var en tekst jeg allerede hadde skrevet, selv om jeg med blikket festet på mitt speilbildet, bare improviserer.

 

Dama skulle bare hatt på seg undertøy. Veldig sexy undertøy, da hdde et besøk på kontoret hennes vært mindre preget av formaliteter og alskens drittprat. "Lekker BH du har der.", skulle jeg sagt og vist følelser.

 

"De skyter deg i hjel med løskrutt, mann.". Jeg tar et siste blikk på fyren i speilet, og vender meg sakte rundt. Rett fremfor meg ligger fjernkontrollen og jeg skyter mot stereoen. "Point blank" toner inn igjen, og jeg tenker på kontordama i det hun lar fingeren lett gli under trusestrikken.


Et gjensyn til ettertanke

 

Når jeg var tre år fikk jeg en singelplate (45 rpm.) av min morfar. Det var Thorbjørn Egners ”Karius og Baktus”. I gjennom en hel sommer plaget jeg vettet av min bestefar med å stå opp klokka 6 om morgenen for å høre historien om de to tanntrollene om og om igjen.

 

Nå er jeg førti og har en datter på tre som akkurat har blitt introdusert for Karius og co. Og reaksjonen er umiddelbar. Hun elsker dem, og hører på CD’en (ikke singelplata) om og om igjen. Egners historier har en sterk tiltrekningskraft på barn, ingen tvil.

 

Det som er litt mer skummelt er moralen i historien, eller retter sagt, hvordan historien er bygd opp. Vi blir med en gang introdusert for Karius og Baktus, som også er de eneste riktig synlige i denne historien. De fire andre er bare bipersoner uten særlig form og skikkelse. Jens, moren og tannlegen er viktige men ikke fargerike karakterer. Fortelleren syr det sammen, mest for å påpeke moralen i det hele.

 

Mitt poeng er at når barn blir presentert for en slik historie er jeg slett ikke sikker på at selve budskapet om at man må pusse tennene, ellers får man vondt, er det som barn husker. Og ikke minst, sympatien ligger nok i 95 % av tilfellene hos tanntrollene, og sjeldent, om aldri, hos Jens. Og det var vel aldri den opprinnelige hensikten, Hr. Egner (rip).

 

Jeg merker selv nå, 37 år etter at jeg første gang ble kjent mer Karius og Baktus, at jeg holder med dem. Og når alt er trist og leit, blir jeg fortsatt sint på tannlegen og tannbørsten. Som eventyr er Karius og Baktus virkelig genialt. Historien har alt, det er bare det at dem som er de egentlige ”Bad Guys” er dem som får sympatien. Så håpet om at barn skal lære noe om å ta vare på tennene burde ikke være høy.

 

Med jeg synes det er storveis at min datter nå er like opptatt av dette eventyret som jeg var når jeg var liten, så får jeg heller ta jobben med å passe på at hun ikke blir alt for glad i Karius og Baktus, og lar tannbørsten bli tørr og støvete.

 

Er du forøvrig klar over at det var ærverdige Kari Diesen som hadde stemmen til Baktus i originalverjonen fra 1955?

 

Musikk: Karius og Baktus  "Være Glad-sangen"  (Hei Hurra hurra hurra!)


Sport og tomhet

Fotball

Har akkurat gjort unna hele lørdagskvelden i sofaen med fotball på skjermen. En gang i tiden var det forbundet med pur lykke. Og spesielt om det var EM eller VM-kvalifisering med Norge. Når motstanderen på toppen av det hele var en av de klassiske fotballnasjonene, var det fullbrakt.

 

Nå føler jeg bare en slags kjip tomhet. Ikke etter kampen, neida! Midt under, mens Norge har ballen og stormer mot mål. Det er da jeg blir ekstra bekymret. I løpet av de siste fem årene har den følelsen slått inn mang en gang når jeg ser sport på TV. Jeg merker en underlig trang til å gjøre noe annet. Og gjør jeg ikke det, men sitter til det er slutt, slik som i kveld, da blir tomhetsfølelsen nesten plagsom.

 

Jeg tror jeg må innse at jeg er i ferd med å mislike å se på sport. Spesielt alt pratet før og etter selve kampen, rennet eller øvelsen er ille. Alle disse overengasjerte ekspertene som i lange tirader lesser ørene mine fulle av ingenting. Det gjør meg bare veldig irritert. I kveld kunne jeg kaldkvelt den store rosa fra Trøndelag, Nils Arne Eggen. Større tullebukk finnes knapp nok i norsk fotball, og det sier en del. Og den forbannet kjedelige Semb, mannen som bare blir slått av Jan Petersen på innover karisma, jeg trodde han var ute av landslagsfotball.

 

Nei, nok er nok. Nå gidder jeg ikke mer sport. Jeg melder meg ut av sofasittergjengen for godt. Det rare er at jeg faktisk har funnet ut at fotball funker bra på radio. Da kan jeg høre på en kamp samtidig som jeg gjør noe annet. På kontoret mens jeg jobber på PC-en eller på kjøkkenet mens jeg lager middag. Og ikke minst på badet mens jeg ligger i badekaret. Da har jeg hatt øyeblikk hvor den gode gamle sportsfølelsen har vært til stede.

 

Sport er best på radio!


Grop (en prosatekst)

Hull på hull, som om man aldri får sjanse til å slutte å telle. Tankene flykter et godt stykke foran bevisstheten og skaper et tomrom som ikke jeg klarer å fylle. Tida bare kommer uten å å bry seg om at jeg ikke henger med.

 

Hun ser på meg med et blikk som ville smeltet store isfjell på vei mot det mektige skipet. Jeg tar et langt drag av sigaretten og kjenner det svir i brystet.

 

- Du er ikke her, Johan? Hvor er du?

 

Jeg tar usikre steg mot henne, holder sigaretten med både tommel og pekefinger, som om jeg hvert øyeblikk risikerer å miste den.

 

- Hvor har du vært?

 

- Der roser aldri dør, svarer jeg tvilende og klemmer sigaretten i stykker.

 

Hull på Hull. Jeg husker jeg så henne i hvit kjole på siste skoledag i tredje gym. Så husker jeg ikke mer. Hvit kjole, og jo...lukt. Hennes lukt.
Mystisk og tiltrekkende. Den hvite kjolen husker jeg i detalj.

 

- Vi går og legger oss, hva?

 

Jeg legger en hånd om livet hennes. Hun tar mine sigarettløse fingre og fletter sine i mine. Slik står vi.

 

- Hvor har du vært? Hva tenker du på?

 

- Hull på hull, mumler jeg.


Jeg elsker biblioteket!

Ok, følelsesutbrudd av type ”Jeg elsker…” mener jeg stort sett skal være forbeholdt det private. Men i dag må jeg gjøre en hederlig unntak. JEG ELSKER BIBLIOTEKET.

Jaggu gjør jeg det!


I dag var jeg en tur innom vårt lokale bibliotek og hadde for en gang skyld mer enn tid nok til å finne ut hva et moderne bibliotek kan tilby. Ingen tvil om at biblioteket er blitt heftigere de senere år. Her kunne jeg sjekke ut internett, låne ubegrenset med musikk, lydbøker, DVD’er, filmer og en hel haug andre bra ting.


Og lurte jeg på noe var det bare å be om hjelp i informasjonen. En meget hyggelig dame tok seg av hvert eneste lite problem jeg måtte ha. Pokker heller, dette er jo utrolig bra. Som redaktør for Poeten blir man jo fort vant til å få det meste av litteratur rett hjem i postkassa, og derfor har mine besøk på biblioteket blitt få de siste tre årene.


Heldigvis fant jeg ut at det var på tide med en tur innom. Og glede over et slikt tilbud var større enn noensinne. Jeg hadde rett og slett glemt hvor bra det er! Det eneste som ikke var helt bra var at jeg skyldte 90 kroner fra tre år tilbake. men det var liksom nesten en glede å betale det også, så mye moro som jeg hadde hatt.


Fra nå av er jeg igjen en stor bibliotek-fan og det blir ikke lenge til nest gang jeg stikker innom. Jeg lånte med meg musikk, barnebøker, en konsert med U2 og tre bøker om digital kunst. Jeg fikk til og med tak de nye skivene til Madrugada og Jim Stärk.  HURRA!


Musikk: The Verve ”Weeping Willow”


Vær: Nå må jeg slutte med å ta med det. Det er jo bare så jævla deprimerende.


Sladden fjernes?

 

 

 

 

 

 

Stein-Erik Mattsson, tidligere redaktør av Aktuell Rapport, er en lykkelig mann denne uka. I Aftenposten kan vi lese at anken mot frifinnelse i saken mot ham er avvist.

 

 

Nå er ikke Mattsson på noen måte en ny Mykle eller Bjørneboe, på ingen måte. Hans metoder er relativt lite sofistikerte og ikke så gjennomtenkte kan det virke som. Han lot hardcore porno (ikke av den groveste sorten, men med erigerte peniser i aktivitet) bli trykket i en utgave av Aktuell Rapport og stilte seg så opp på gata i Oslo for å gi bort blader til forbipasserende. Han sendte også en rekke blader til stortingsrepresentanter og en av dem anmeldte mannen.

 

 

Nå er saken definitivt over. Mattsson kan virke inspirert av Hustler-redaktøren Larry Flynn da han kastet seg ut i dette stuntet. Og resultatet av det hele kan medføre at sladden som vi har hatt på hardcore-porno snart blir borte.

 

Jeg er ikke noen stor fan av porno, verken hard eller soft, men slik lovgivningen er i dag, virker det hele  gammelmodig. Med all sexfiksering og halvveis pornoreality på enhver reklamefinansiert TV-kanal, kan jeg ikke se hva staten egentlig vil beskytte oss mot. Det funket fint på 70- og 80 tallet, da vi nordmenn var uskyldige og ble sjokkert over at man kunne spille "Da ya think I'm sexy" på NRK i beste sendetid.

 

Tiden har gått fra sladden og det måtte også en norsk Larry Flynn til for å få til det. Spørsmålet nå er om vi blir en mer lykkelig nasjon med peniser i fri dressur på TV-skjermer i de tusen hjem. Hvem vet, kanskje Bondevik og Høybråten finner et smutthull i loven eller oppretter en lov. Det hadde jo tatt seg ut om sladden røk i en Kr.F.-regjeringsperiode.

 

NRK har forøvrig laget en meget bra radiodokumentar om Mattsson som jeg anbefaler. Mannen har litt stil også, bor på et kontor uten vann. Nesten som Flynn da han sonet!

 

 

Musikk: Whiskeytown  "Turn around"

Vær: Ja, særlig!

 

P rett kurs

pen Post 

 

Nå har jeg sett litt bak kulissene på min rykende ferske blogg, og kaster meg ut i den aller første egentlige posteringen (de to andre er som introduksjon å regne!).

 

I dag har jeg sett igjennom gamle opptak fra den tiden VHS var en avansert form for teknologi, og flere av mine gamle videokassetter har kommet til heder og verdighet igjen i overført betydning. Gamle opptak av XLTV og Åpen Post fra 1998 er nå overført til det langt mer slitesterke DVD-medie, og jeg håper det medfører at jeg vil ta frem disse TV-perlene litt oftere i fremtiden.

 

Det var med stor glede jeg satt i gang XLTV på skjermen. Espen Thoresen og hans kompanjonger er en gjeng TV-verden burde ha sett mer av. Det må jo bli bra TV når man filmer et radioprogram. Kristoffer Schau briljerer med sin lune humor, og Hasse Lindmo syr det hele sammen. Flere av Thoresens gjester bryter sammen i løpet av sendingen. Muligens bare i pur lykke over å få være med, men det er god TV når det skjer. Thoresens intervju av Kenneth Sivertsen er en virkelig klassiker. De to i kor på "Barmnetro" er nærmest en religiøs opplevelse.

 

Åpen Post - Sesong 1 har jeg nok fartet innom litt oftere, og XLTV fremstår litt friskere enn Åpen Post nå syv år etter. Selvfølgelig er det høyt nivå på Å.P., men det er mulig Harald og Bård rett og slett er litt overeksponert.

Har noen der ute opptak med XLTV - sesong to eller ep. 19 - 26 fra Åpen Post sesong 1, så ta kontakt. Jeg bytter gjerne med det jeg har. (XLTV Sesong 1 & Åpen Post Sesong 1, 3 & 4). Skulle gjerne hatt flere opptak fra Åpen Post - Sesong to også.
Nå er det snart på tide å legge min lille datter. Hun roper nedenfra stua, så da er det intet valg.
Musikk akkurat nå: Ed Harcourt  "God protect your soul"
Vær: Regn, regn og faens oldemor

Here comes Johnny

Pl apr 2005

Når man står frem med fiks ferdig ny blogg er det på sin plass å vise frem den fysiske delen av bloggeren.

 

Så uten mer knussel: PÅL HILMAR SOLLIE

 

Jeg er 40 år, gift, og har en datter på tre år. Jobber som redaktør på Poeten.no, er freelancer med spesialfelt innenfor musikk, design og litteratur. Bor i Langhus,  2 mil øst for Oslo. Opprinnelig fra Sandefjord. Har mye av min yrkesmessig bakgrunn fra radio. Politisk uavhengig og fikser dårlig mennesker med sterk hang til fanatisme. Glad i å lage mat, samle på gamle TV-serier og får jeg en dippedutt til jul er jeg blid helt til påske. Hamsun, Bukowski, Lennon og Stipe er store helter, mens Fr.P., Dansbandmusikk og motorsport ikke står så høyt i kurs.
En slags pning?

Så var det bare å krype til korset, gjøre som alle mine kule venner. Lage en blogg! Jeg har ikke sett meg ut en klar kurs eller en sterk retningstyrt blogg. Men ville tro at slikt kommer naturlig etterhvert.


hits