Her er ukas bokvinner

Ukas konkuranse er avsluttet og vinneren er trukket ut. Desverre et par dager forsinket, men nå er bedre sent enn...? Ukas vinner kommer fra Oppland og heter Elisabeth Melbye. Hun vinner to utvalgte bøker av Jan Erik Vold. Vi har selvfølgelig tatt en liten prat med vinneren.

image Hvordan er ditt forhold til litteraturen?
Intenst. Jeg leser masse og stort sett hele tiden. Dette startet da jeg forstod første dagen på barneskolen at I og S ble til IS, og siden har jeg vært ustoppelig. Jeg liker en bok for "enhver anledning". Noen dager er bøker ment for barn det beste i verden, andre dager vil jeg bryne meg på noe mer seriøst. Mine favorittsjangere er fantasy, "magisk realisme" og sci-fi som kan skyldes at jeg ble skadet i ung alder av Roboten Matilda og Hobbiten. Men gi meg gjerne masse annet i mellom - ellers blir alt kjedelig. Som i mange andre deler av livet er variasjon nøkkelordet. Men gi meg en bok! Eller en tegneserie - for en del tegneserier er helt klart litteratur det også!

Er drømmen å bli publisert?
En forfatter sa en gang i en bok at Norge er det landet i verden der flest mennesker drømmer om å være forfattere, men der nesten ikke noen har noe å si. Jeg er vel en av dem. Refusert har jeg blitt også, så langt har jeg dratt den drømmen...

Konkuransen innholdt også musikkspørsmål. Hvilke band / personer setter du høyest innefor musikkverden?
Ah- jeg er en av disse som liker bøker, musikk og film med nesten like stor iver... Akkurat nå har jeg et kjærlig forhold til Tori Amos som snurrer nesten non-stop på anlegget. Ellers er jeg stor fan av Depeche Mode, Rammstein, Dead can Dance, Sisters of Mercy, Seigmen, Softies, Nick Cave og David Bowie. Så har jeg meget stor respekt for Madonna (selv om jeg bare eier en gammel vinyl). Samt en nyppdaget lyst til å høre mer på Antony & the Johnsons.

image Hvis du fikk uinskrenket makt over kulturlivet i Norge, hva ville du gjort først?
Hvis vi ser bort i fra at jeg ikke ønsker meg uinskrenket makt over noe bortsett fra min egen konto... ... så ville jeg nok skrinlagt pompøse og dyre prosjekter som, vel... ja... det nye operahuset (som jeg har et bilde av i hodet mitt mens det sklir sakte ut i Oslofjorden) og dirigert pengene dit de kommer mer til nytte. Til kulturoppdagende prosjekter for ungdom som synes at dataspill er det ypperste innen kultur. Og så ville jeg ha sponset kinoene og teatrene slik at billettprisen nådde et punkt hvor folk heller ville dra dit enn å kjøpe en dvd og bli hjemme. Og så ville jeg ha sørget for at ingen i Norge noensinne mer vil sette opp en nymotens versjon av en midtsommernattsdrøm - noen ting trenger man ikke å tukle med!

Er du en blogger?
Ja. Jeg har blogget i omtrent halvannet år, og har nettopp startet en ny blogg etter å ha skrinlagt den gamle. Men jeg blogger anonymt - så med bilde og navn her blir det ingen bloggurl.

Nevn tre gode internettsider som du vil anbefale.

 • Books a million. Veldig hyggelige priser og rask levering. Lønner seg å bestille en del i slengen pga porto. Husk at bøker er moms- og avgiftsfritatt!
 • Alle kjenner vel www.play.com? Min faste pusher av dvd (og til dels litt bøker). Portofritt. Fine siden.
 • Og fordi en tegneserie om dagen er godt for humøret i alle fall: http://pub.tv2.no/nettavisen/side2/les/nemi/

Dette var spørsmålene:

 1. Jan Erik Vold er en av våre mestselgende diktere. Nevn minst to av hans diktutgivelser.
 2. Violent Femmes var et av de store rockeband fra 80-tallet. I 1983 debuterte bandet med et selvtitulert album. Hva het (og heter) vokalisten i bandet?
 3. Jerry Harrison produserte Violent Femmes tredje album. Hvilket band er Jerry Harrison mest kjent for å spille i?
 4. Eoin Colfer er en irsk forfatter med stor suksess innen fantasysjangeren. Hva heter hovedpersonen i den bokserien han er mest kjent for?
 5. Til slutt litt film: Hva heter filmen til Oliver Stone fra 1986, der James Woods og James Belushi spilte hovedrollene? Handlingen foregår stort sett i Mellom-Amerika.

Og her er de riktige svarene:

 1. To blå bøker og Tolv meditasjoner (f.eks.)
 2. Gordon Gano<
 3. Talking Heads selvsagt.
 4. Artemis Fowl, fra bøkene om Artemis Fowl. Fantastisk morsomt og
 5. spennende - for barn i alle aldre (selv nesten 30...).
 6. Salvador.

Ukens Konkurranse med fine premier

 

Poeten.no i samarbeid med Tidstyven inviterer til konkurranse. Du har sjansen til å vinne bøker ved å svare på fem spørsmål.

 

Og som i vår første nettkonkurranse forrige uke så satser vi på en salig blanding av litteratur, musikk og film. Tre gode temaer som alltid gleder Tidstyven og Poeten.

 

Her er spørsmålene:

 

1. Jan Erik Vold er en av våre mestselgende diktere. Nevn minst to av hans diktutgivelser.

 

2. Violent Femmes var et av de store rockeband fra 80-tallet. I 1983 debuterte bandet med et selvtitulert album. Hva het (og heter) vokalisten i bandet?

 

3. Jerry Harrison produserte Violent Femmes tredje album. Hvilket band er Jerry Harrison mest kjent for å spille i?

 

4. Eoin Colfer er en irsk forfatter med stor suksess innen fantasysjangeren. Hva heter hovedpersonen i den bokserien han er mest kjent for?

 

5. Til slutt litt film: Hva heter filmen til Oliver Stone fra 1986, der James Woods og James Belushi spilte hovedrollene? Handlingen foregår stort sett i Mellom-Amerika.


 

Vet du svarene så mail til oss på:

 

tidstyven@gmail.com

 

innenn klokka 21:00 Søndag den 19 Juni.

 

Vinneren blir offentliggjort både på Poetens og Tidstyvens nettsider klokken 22:00 samme kveld. Da blir også svarene gitt.

 

Takk for flott innsats forrige uke.

Vi gratulerer Truls  Dahle med hovedpremien. Bøkene er sendt!


Og den som stakk av med bokpakka var...

Den aller første konkurransen på Tidstyven er avviklet og vi takker alle for flott innsats. En vinner må det jo bli, og bokpakka til en verdi av ca. 2000,- går denne gang vestover til Bergensdistriktet. Truls Dahle ble heldiggrisen denne gang. Og som den høflige mann han er sa han seg villig til å ta en liten prat med Tidstyven om livet og sånt:

 

 

Hvordan er ditt forhold til litteraturen?
Til tross for at jeg ble lest mye for da jeg var liten leste jeg ikke en eneste bok før jeg passerte 20. Da jeg tok gymnaset i en alder av 26 ble jeg presentert for en ganske sjokkerende stabel med bøker jeg måtte gjennom i faget norsk muntlig. Særemne var Knut Hamsun og jeg valgte (blindt) boken sult som min hovedbok. Da jeg hadde lest denne fikk jeg fullstendig panikk og rev av meg håret i fortvilelse over alt jeg hadde gått glipp av og jeg bestemte meg der og da for å lese alle bøkene på biblioteket. Først måtte jeg bare lese sult EN gang til og et endte med at jeg leste den fire ganger på to uker. Siden den gang har jeg lest mye gamle norske med kjente titler. Jeg har fulgt (den norske) litteraturhistorien fra år 1000-1300 (Snorre) til år 1900 og fått mye god litteratur der. Heldigvis har det ved tilfeldigheter også dukket opp bøker av (nyere) ukjente forfattere her i stua, som jeg aldri hadde kjøpt i en bokhandel. Nesten alle disse har gitt meg like mye om ikke mer enn disse såkalte klassikerne. Et eksempel er Olav Njølstad – Mannen med oksehjertet som er en særdeles godt planlagt og underholdene bok som oser av kunskap.
Selve lesingen går i bølger. Noen måneder kan jeg lese ekstremt mye, så kan det gå både to og tre måneder før jeg åpner en bok igjen. Alt i alt er litteraturen blitt en stor del av livet mitt og det kommer den nok alltid til å være

 

Er drømmen å bli publisert?

Både ja og nei. Å bli publisert lurer vel i bakhodet til alle som skriver selv, enten det er på hobbybasis som det er for min del eller med tanke på å kunne leve av det. Det å bli publisert er vel for meg noe i den retning å kunne kalle seg forfatter, noe jeg overhode ikke er i stand til å identifisere meg med. Hadde noe av det jeg har skrevet, blitt utgitt hadde jeg nok ikke turt å gå utenfor døren i frykt for å bli skutt av en virkelig forfatter, noe som forteller hvor mye tid jeg selv bruker på skrivingen. Jeg har høy respekt for dem som er forfattere og alt arbeid som ligger bak en bok, at jeg ikke en gang tør tenke tanken på selv å bli publisert.

 

Konkuransen innholdt også musikkspørsmål. Hvilke band / personer
setter du høyest innefor musikkverden?

Det er utrolig mange. Samlingen min består av alt fra Klassisk musikk (store mengder) til Metallica, Rammstein, Accept osv. Siden jeg selv spiller gitar har jeg alltid blitt dratt mot band med framtredene gitarister men jeg hører egentlig på alt. Likevel kan jeg trekke fram navn som; Ufo, Yes, Jethro Tull, Focus, Metallica, Rammstein, Uriah Heep, Santana, MADS ERIKSEN, Dawid Bowie...ja dette kunne blitt en ekstremt lang liste så det er like greit å stoppe nå.

 

Hvis du fikk uinskrenket makt over kulturlivet i Norge, hva ville
du gjort først?

Åpnet en Tuborg.

Så ville jeg jevnet Opera prosjektet med jorden og bygget et kulturverksted for unge lovende kunstnere, for så å avsluttet med å bygge et enormt konserthus i hagen min.

 

Er du en blogger?

Nei.

 

Nevn tre gode internettsider som du vil anbefale.
Egentlig er det kun www.poeten.no jeg bruker, så noen flere enn det kan jeg ikke anbefale.

Jeg skulle så gjerne ha anbefalt www.ingridespelidshemmeligetriks.com og www.lakrisbåtforeningen.no men de finnes dessverre ikke.

 

 

 

 


 

 

 

Vi takker Truls for sporty innsats. Bøkene kommer snart i en postkasse nær deg!

 

Her er forøvrig de riktige svarene:

 


Svar 1: 1981 - 23-salen. (Ingvars 1. roman)

Svar 2: Irvine Welsh, skrev disse bøkene.

Svar 3: Karakteren Renton blir fantastisk tolket av skuespiller, Ewan Mc Gregor.

Svar 4: Det kanonbra albumet fra 1966 het REVOLVER.

Svar 5: Janteloven ble formulert av forfatteren Aksel Sandemose i boka En flyktning krysser sitt spor fra 1933.


Konkurranse med flotte premier

Konkurranse

 

Poeten.no i samarbeid med Tidstyven inviterer til konkurranse. Du har sjansen til å vinne en stor bokpakke til en verdi av over 2000,- ved å svare på fem spørsmål.

 

Litt litteratur og en del fra musikkens og filmens verden. Klarer du alle er du med i trekningen om den store bokpakken.

 

Her er spørsmålene:

 

1. Hva het Ingvar Ambjørnsens debutroman, og hvilket år kom den ut?

 

2. Hva heter den britiske forfatteren som har gitt ut bøker som "Dritt", "Porno", "Lim" og "Trainspotting"?

 

3. Hva heter skuespilleren som gestaltet hovedrollefiguren Renton  i filmatiseringen av ”Trainspotting” fra 1996?

 

4. Hva het det legendariske albumet som The Beatles ga ut i 1966?

 

5. Janteloven dukket opp første gang i en bok fra 1933. Hva het forfatteren og boka?


 

Svarene kan du sende i en mail til

tidstyven@gmail.com

innen

Søndag 12. Juni klokka 20.00.

 

Vinneren blir offentliggjort både på Tidstyven og Poetens nettsider.

 

Nå spilles: Ivar Eidem "Silence Everywhere"


hits