Potrett av en taper

 

Kristin Krohn Devold drømte om å bli en del av politikerlivet i Oslo. Hun reiste fra Ålesund til Oslo for å erobre Stortinget og bli stjernepolitiker.  Men hun feilet på alle fronter og ble en taper. Nå har hun skrevet bok om opplevelsen - og fått suksess. I går besøkte hun Oslo igjen.

 

Krohn Devold arbeidet som forsvarsminister i tre år, men ble til slutt sparket etter en rekke fadeser. Men bittert nederlag ble snudd til opptur da hun skrev boka «Hvordan miste venner på  Stortinget», som nå er gitt ut på en rekke språk, denne uka på nynorsk. Boka har ligget på bestselgerlistene både i Bergen og i Molde, og Krohn Devold har fått sin etterlengtede hevn over det hun betegner som Stortingets grunne og overflatiske celebritetsliv.


 

Journalist i "Militærliv"
Nå er den NHH-utdannede politikeren tilbake i Ålesund, hun jobber som journalist i magasinet ”Militærliv” og venter sitt femte barn.

 

- Jeg bodde i Oslo i fem år uten å gjøre noe fornuftig. Jeg skrev boka for å bevise for statsministeren at jeg kunne blitt en dyktig forsvarsminister hvis jeg hadde fått mer tid, sier Krohn Devold, som knapt fikk gjennomført et eneste vedtak i sin periode som minister.

 

Skuffet
- Likevel virker du rimelig besatt av politikk?

 

- Vi lever en i en verden der politikere opptar en stor plass i alle menneskers liv, de er omtrent som familiemedlemmer. Muligheten til å få komme inn i denne verdenen framsto for meg som uimotståelig. Jeg har alltid ønsket å gå på de møtene jeg ikke har adgang til. Stortingets sommerfest  er den mest eksklusive festen i Norge. Sikkerheten er bedre her enn rundt Den amerikanske ambassaden. Å komme inn på en slik fest er den ultimate utfordring.

 

- Men så ble du skuffet?

 

- Ja, politikere i kjøtt og blod er veldig skuffende. Den puritanske konservatismen jeg hadde reist fra i Ålesund framsto plutselig som mye mer attraktiv.

 

Fortsatt venner
Til tross for sin harselas med politikertilværelsen har Krohn Devold fortsatt noen venner på Stortinget.

 

- Bortsett fra en fyr jeg reiste nedover sammen med, har jeg flere gode venner. Han ble enormt suksessrik, og ringte alltid for å fortelle meg om sine siste vedtak samtidig som jeg opplevde fiaskoer. Han skrev en film, ble forlovet med en supermodell og var nær venn av Kristin Halvorsen. Han likte ikke måten jeg sviktet ham på i boka, forteller Krohn Devold, og avslutter:

 

-Statsminsteren er heller ikke helt blid. Da boka kom ut i Oslo, forsøkte han å kansellere lanseringsfesten.


hits