Nordlendinger stoppes ved grensa!

 

Fra og med den 26. juni må alle nordnorske statsborgere ha maskinlesbart pass om de ønsker å reise visumfritt inn i Sør-Norge.

 

Etter mange utsettelser og endringer er det definitivt: Nordlendinger som ankommer Nord-Trønderske grensestasjoner, må fra og med den 26. juni altså enten ha maskinlesbart pass eller visum til Sør-Norge. Har man bare gammeldags nordnorsk pass uten visum, slipper man ikke inn i Sør-Norge.

 

Konsul Ellen M. Jahre ved den Sør-Norske ambassaden i Tromsø medgir at det har vært mange forvirrende meldinger om denne saken, som i høy grad angår de omkring 100 000 nordlendingene som hvert år besøker Sør-Norge. Hun ber om at man inntil videre glemmer alle meldinger om biometriske pass og om mulige utsettelser av regelendringer:

 

- Om man forsøker å gå om bord i et fly for eksempel fra Nord-Norge som skal lande i Sør-Norge etter klokken 00.00 den 26. juni 2005 og man er uten maskinlesbart pass eller visum, vil man bli avvist før avreise. Om man mot formodning likevel skulle klare å lande på en Sør-Norsk flyplass, vil flyselskapet få en bot på 20 000 kroner. Flyselskapet vil ha plikt til å få vedkommende tilbake til Nord-Norge, men man kan også risikere å bli satt i forvaring i Sør-Norge, sier hun.

 

Dersom man blir avvist på f.eks. Tromsø Lufthavn i det man skal gå om bord i et fly med kurs for Sør-Norge, nytter det ikke å komme til ambassaden i Tromsø og be om nødvisum. Et nødvisum vil bare bli utstedt i svært spesielle tilfeller, der det bokstavelig talt gjelder liv og død.

 

 

 

Visumprosedyren.
Ønsker man å skaffe seg et normalt Sør-Norsk visum, må man først stille seg i køen for å få en intervjuavtale på ambassaden. Hvis alt er i orden med søkeren, trenger ambassaden mellom fem og ti arbeidsdager for å utstede visumet.

 

- Har man først fått visum til Sør-Norge, er det likegyldig hva slags pass man har. Sørnorske visa inneholder et biometrisk fingeravtrykk som gir helt sikker identifisering av den personen det gjelder. Personer som har eller skaffer seg visum, kommer dermed inn i Sør-Norge også med ikke-maskinlesbart pass, slår konsul Jahre fast.

 

De aller fleste nordlendinger som besøker Sør-Norge, trenger imidlertid ikke visum så fremt de har maskinlesbart pass. Det gjelder først og fremst vanlige turister, dernest forretningsfolk som drar til Sør-Norge for å delta på et møte eller lignende. - Studenter, personer som skal arbeide i Sør-Norge og ikke minst journalister som skal utføre journalistisk arbeid, trenger derimot definitivt visum, sier hun.

 

Er man i tvil om man trenger visum eller ikke, bør man gå inn på ambassadens hjemmeside: www.soer-Norge.no. Den beste måten å henvende seg til ambassaden på, er ved hjelp av e-post. Den blir besvart raskt og effektivt, lover Jahre.

 

Mange vil ringe.
- Etter 26. juni er jeg helt sikker på at vi får en del telefoner fra folk som ber oss om å utstede nødvisum til dem. Jeg vil understreke at alle som ønsker å besøke Sør-Norge, selv har plikt til å sette seg inn i bestemmelsene. Vi kan opplyse om hva bestemmelsene er, men vi kan ikke løse alle problemer som måtte oppstå etter at folk har unnlatt å følge reglene, sier konsul Ellen M. Jahre.


Kommentarer:
Postet av: xtara

Ka farsken? Men ser det finnes unnatak, og da havna kanskje i den gruppa. Nu ska ikke nevne ka slags gruppe e i, men med et par gitara,litt tecnolyda og med hrsveisen frisert e det egentlig ei oki gruppe. S no kjem med ndvisume mitt...paass dokkkker sringa.Men dokker sringa finn nu p s mye for rane oss fra Nord....*s* xtara

20.06.2005 @ 12:09
Postet av: Colamannen

Denne likte jeg!

20.06.2005 @ 15:32
Postet av: Rom@rio

Hvem i herrens navn VIL til Sr-Norge? Det er da bare et ndvendig mellomstopp for komme seg videre ut i verden. G inn for ny hovedflyplass i Troms, og unionsopplsning med Sr-Norge, s kan vi seile videre mot en lykkelig framtid, uten sytete stlendinger p lasset.(PS. Mener jeg har lest dette fr et sted, men da handlet det om noe annet.:-))

21.06.2005 @ 06:05

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/110185
hits