Mere, mere, mere (en bokanmeldelse)

 

 

 

Anders Bortne debuterer i år med en bok om et rockeband. The Seculars er bandet til Martin, Karlo, Leif og Jonas, og Bortne lar oss får være med fra den spede begynnelse.

 

Å skrive om musikkmiljøer er en ytterst risikopreget ting å gjøre. Jeg husker med gru når Torgrim Eggen gikk på trynet med ”Den nye Dylan”. Men det har også kommet knakende gode bøker. Morten Jørgensens ”Sennepslegionen” er vel for kultbok å regne i dag, selv om den fikk hard medfart i pressen når den kom på 80-tallet.

 

Det er tøft av Anders Bortne å ta sjansen på debutere med et slik tema. Musikk er personlig og det er mange som kjenner preferansene. Det er også vanskelig å beskrive musikk i ord. Og derfor er det en glede å kunne si at dette gjør han med god stil.

 

Historien om The Seculars er fortalt fra bassisten Jonas ståsted. Han er jeg-personen og  den som er mest i tvil om han har noe i et band å gjøre. Jonas kommer fra et års jordomseiling, og blir kapret av vennen Martin, gitarist, låtskriver og pådriver i bandet. Vi følger bandet fra de første konsertene til gjennomslaget med den første EP’en og videre.

 

Jeg må innrømme at jeg er svak for denne type fortellinger. Det er noe magisk med fire fyrer som spiller i band. Og historier finnes det nok av. Egentlig trenger man jo bare å lese biografiene til sine egne favorittband. Men dette er selvfølgelig mye mer enn bare en fiktiv biografi. Bortne lar oss få komme helt inn i sjelen til et band. Han forteller med overbevisning hvordan det hele tar seg ut og hva det vil si å være i denne konstellasjonen.  Bortne beveger seg også av og til inn i den virkelige verden ved å nevne flere eksisterende personer og band. Men heldigvis blir han stort sett værende i fiksjonen, og der trives både han og jeg som leser.

 

”Et bra band” er skrevet uten jåleri i ordbruken. Det handler om et kompromissløst  rockeband og Bortne skriver ofte rett på sak. Det kler boka meget godt. Av og til kan det bli litt endimensjonalt, men etter hvert som boka strekker seg fremover synes jeg han elegant åpner opp for litt dypere bilder av de forskjellige bandmedlemmene. Forfatteren har av og til en tendens til å bli for opptatt av detaljene, slik at jeg begynner å kjede meg, men også her fungerer det bedre etter hvert i boka. Bortne har peiling på det han skriver om uten å gå i den opplagte fella der han rett og slett blir for lite inkluderende i forhold til dem som ikke kjenner musikkmiljøet fra innsiden.

 

Alt i alt har Anders Bortne skrevet en bok om et band jeg skulle ønske eksisterte. Det hadde vært gøy å vært på konsert med The Seculars. Og det er et godt bevis på at denne boka er vellykket. En god debut

 

----------------------------------

 

Fakta:

 

Forfatter: Anders Bortne
Tittel: Et bra band
Type: Roman
Utgivelsesår: 2005
Sider: 383
ISBN: 8205337292

Forlag: Tiden


Kommentarer:
Postet av: Stian Johnsen

Gratulere med knall blogg. Og boka til Anders er meget god. Han kan mer enn spille i Whopper som jeg forvrig savner!! Bra bokkritikk, men det er jo jobben din. Stau pau, Hr. Sollie.

06.06.2005 @ 23:52
URL: http://www.klassekampen.no
Postet av: Erika

Har ikke lest den boka, men jeg fikk lyst n.

07.06.2005 @ 19:34

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/97057
hits